Política

Llancen àcid a la cara del director artístic del Bolxoi

L'atac destapa les lluites intestines per obtenir papers al teatre moscovita

El món del ballet, en estat de xoc

El director artístic del Bolxoi, Serguei Filin, va ser víctima ahir d'un atac amb àcid a Moscou que destapa ferotges lluites internes en el si del teatre més famós de Rússia. Un desconegut va llançar àcid a la cara de l'artista a la tarda, just davant de casa seva, al centre de la capital russa. Filin, antic ballarí, va patir cremades de tercer grau a la cara i l'han operat per salvar-li la vista. Segons els metges, els resultats de la intervenció quirúrgica es coneixeran d'aquí a una setmana.

El director del Bolxoi, Anatoli Iksanov, va indicar que Filin serà traslladat a un hospital militar a Bèlgica. “No hi ha cap dubte que aquest atac està lligat a la seva activitat professional”, va assegurar. La policia moscovita va obrir una investigació que prioritza aquesta pista. El primer ministre, Dmitri Medvédev, va desitjar una convalescència curta a l'artista i va prometre un “càstig sever” per als autors de l'atac.

L'agressió ha deixat al descobert que Filin rebia amenaces des que se'l va nomenar director artístic del teatre, el març del 2011. “Ha estat amenaçat de manera permanent des que va assumir el càrrec, igual que ho estaven els seus predecessors”, va revelar en una entrevista televisiva la portaveu del Bolxoi, Katerina Novikova.

Amenaces prèvies

“No havíem imaginat mai que la guerra pels papers pogués arribar a aquest nivell criminal, havíem volgut creure que la gent del món de la faràndula tenia un mínim de moral”, hi va afegir de manera reveladora. Recentment, a Filin li havien punxat les rodes del cotxe i li havien piratejat el compte de Facebook.

El món del ballet està en estat de xoc. Filin, com a director artístic, prenia decisions importants sobre la remuneració dels artistes o sobre el repartiment de papers per als espectacles.

Entre bambolines, “hi ha una lluita terrible pels papers, per una promoció”, explicava una antiga ballarina del teatre, Anastasia Volotxkova, que lamentava “la crueltat del món del ballet”.

En la mateixa línia, l'exdirector artístic del Bolxoi i coreògraf Alexei Ratmanski va alertar que l'assalt “no és cap casualitat”, i esmentava pràctiques mafioses com ara aplaudiments comprats, traficants i venedors d'entrades, revenda i l'existència de fans obsessionats fins al punt de llançar-se al coll dels rivals dels seus ídols.

Segons l'historiador de ballet Vadim Gaievski, en l'era soviètica, els ballarins trobaven de vegades vidres a les sabatilles o fins i tot la cèlebre ballarina Galina Oulanova havia rebut anònims en què l'amenaçaven de trencar-li les cames.

LA FRASE

Havíem volgut creure que lagent del món de la faràndula tenia un mínim de moral
Katerina Novikova
portaveu del teatre rus Bolxoi
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.