Política

Debat en el PSC entre els partidaris de l'acord i els hostils a fer el joc a CiU i ERC

La trobada entre Navarro i els càrrecs electes certifica el sí al dret a decidir però amb garanties legals

Chacón defensa que el partit se cenyeixi al seu text

La redacció de la declaració de sobirania, que a la mateixa hora es debatia a la cambra catalana, va centrar bona part de la trobada entre el primer secretari i president del grup parlamentari del PSC, Pere Navarro, i els càrrecs electes del partit. La defensa del dret a decidir ja es dóna per assumida entre les files socialistes sempre, però, que no es traspassi la línia vermella que tant Navarro com el portaveu del grup parlamentari, Maurici Lucena, han defensat els últims dies, la legalitat vigent, i que, per tant, es pugui exercir aquest dret amb el vistiplau del govern espanyol per tal que el resultat del referèndum sigui vinculant. Fins i tot la diputada al Congrés Carme Chacón, present ahir en la trobada, també es va expressar favorable a la posició defensada per la direcció del PSC, però sense cap més concessió.

Tanmateix, una de les preocupacions que van planar en la reunió és el sentit de vot que finalment hauran d'emetre els diputats socialistes en el ple de dimecres. Va ser en aquest debat on van sorgir i es van visualitzar més diferències entre els càrrecs electes del PSC. Les divergències es van polaritzar entre els que consideren que en cap cas el grup socialista pot quedar al marge de la declaració i, per tant, van demanar als responsables que facin tots els esforços possibles per arribar a un acord, i els que rebutgen qualsevol rebaixa de plantejaments i consideren que una posició unitària equivaldria a fer el joc a CiU i ERC, opinió que, d'altra banda, ja ha estat expressada per Chacón en els darrers dies. Durant la seva intervenció, Navarro també va voler deixar clar que el PSC “no té cap tipus de responsabilitat” en aquesta qüestió. “Si algú s'ha ficat en alguna situació de difícil sortida [en al·lusió a la independència de Catalunya], que no ens demanin responsabilitats a nosaltres”, va assegurar. El dirigent fins i tot considera que “hi ha una situació de desesperació i de fugida endavant” per part del president, Artur Mas. El líder del PSC també va criticar el líder republicà, Oriol Junqueras, a qui va retreure les crides a la valentia i el coratge del PSC. “Ningú té la clau ni la definició de què és patriotisme”, li va etzibar.

La trobada, que es va fer a la seu del PSC, també va servir per defensar una vegada més una reforma constitucional que inclogui elements de regeneració democràtica com ara “transparència, honradesa i bona gestió dels recursos públics”, hi va afegir el primer secretari.

Retorn al pacte fiscal i a l'Estatut del 2006

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, es va posar ahir al capdavant del que considera que són avui “les necessitats de Catalunya” després d'assegurar que “el govern de CiU i ERC estan enganxats a altres temes”. Per aquest motiu, va apostar per recuperar l'Estatut que van votar els catalans, el del 2006, abans que fos retallat pel Tribunal Constitucional mitjançant la reforma d'algunes lleis orgàniques. Una decisió que ja havia anunciat José Luis Rodríguez Zapatero quan era president però que no va arribar a executar. Navarro ara pretén portar aquesta feina al Congrés. El dirigent també va instar el president Artur Mas a reprendre les negociacions per millorar el finançament de Catalunya. En cas que no ho fes, el líder dels socialistes catalans va assegurar que seria ell mateix qui demanaria una reunió amb el president Mariano Rajoy per parlar-ne. “Recuperarem la nostra proposta de pacte fiscal”, va advertir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.