Política

Declaració a quatre

El PSC s'encalla en la resolució i s'allunya del consens que ja vertebren CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP

Els de Navarro no admeten la definició del poble de Catalunya com a subjecte “sobirà”, irrenunciable per a Mas i Junqueras

“El poble de Catalunya té, per raons de legitimitat democràtica, caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà.” Així diu el primer punt de la proposta de declaració de CiU i ERC, i és on es concentra el principal front de desacord dels partidaris de l'exercici del dret a l'autodeterminació amb el PSC. Mentre la federació i els republicans encaminen un pacte ampli amb ICV-EUiA i la CUP, els socialistes se n'allunyen. Després de la reunió a cinc bandes d'ahir, la negociació no s'ha tancat. Però la trobada al Parlament va servir per constatar que els 87 diputats que advoquen per l'exercici del dret a l'autodeterminació al marge del que digui Madrid difícilment s'engreixaran fins als 107.

Els de Pere Navarro recelen de l'adjectiu sobirà aplicat al “subjecte polític i jurídic” que reconeix la potestat dels catalans per decidir el seu futur amb independència del que determini Espanya, i insisteixen, alhora, a limitar l'exercici del dret a decidir en el marc legal vigent. CiU i ERC rebutgen eliminar el qualificatiu amb què popularment han batejat la declaració de sobirania. Els dos partits consideren que fer-ho la desnaturalitzaria i interpreten que la del PSC és una posició política. I és que els socialistes catalans advoquen perquè se celebri una consulta amb el vistiplau de Madrid, mai de manera unilateral, i que la declaració la predisposi d'aquesta manera.

Malgrat tot, CiU i ERC no volen aparèixer com els culpables en la crònica d'un desacord anunciat: el relat en política sempre és important. Per això reiteren la seva voluntat de continuar negociant amb el PSC i d'esgotar els terminis. “Estem fent tots els esforços perquè tots ens hi sentim representats”, remarcava la secretària general dels republicans, Marta Rovira. S'hi poden introduir canvis fins dimecres al matí, quan es votarà la resolució. La pilota està ara sobre la teulada dels de Navarro. La resta esperen rebre aquest cap de setmana per correu electrònic un redactat alternatiu als punts conflictius.

El text final s'està construint sobre l'estructura de la proposta de CiU i ERC, que els dos partits ja havien rebaixat prèviament traient-hi la referència a l'estat propi. La CUP reuneix avui el seu consell polític per fixar una posició sobre els possibles redactats finals que tingui la proposta. Passat el cap de setmana i l'intercanvi de propostes virtuals, està previst que les cinc forces es tornin a trobar dilluns, després de les reunions de les respectives executives.

El temps verbal

Les direccions de CDC i UDC es reuniran en l'anomenat comitè executiu de federació. El líder dels socialcristians, Josep Antoni Duran i Lleida, ha estat la veu nacionalista més insistent per ampliar el pacte amb el PSC. En la seva carta web setmanal, Duran va tornar a defensar-ho i es va felicitar pel gest de CiU i ERC de rebaixar el redactat inicial. “El diàleg reforça les posicions de partida i és imprescindible que, més enllà de la legítima i necessària iniciativa del govern, el Parlament esdevingui el centre del procés del dret a decidir”, va argumentar altre cop. Des de CDC, però, no estan disposats a descafeïnar el text per aglutinar el PSC, i ERC també pressiona perquè no es desnaturalitzi.

El líder dels ecosocialistes, Joan Herrera, va demanar al PSC que no es refugiï en posicions “maximalistes” i va planejar obertament un canvi de temps verbal del redactat per sumar-lo. De fet, el PSC admet que el poble de Catalunya pot arribar a ser un subjecte polític i jurídic sobirà si és per delegació. És a dir, amb el sí de Madrid, la qual cosa implica necessàriament un procés pactat com el del Regne Unit amb Escòcia o el del Canadà amb el Quebec.

La mesa també va desestimar els recursos del PP i Ciutadans perquè no es tramitessin les propostes emparant-se en la doctrina del Tribunal Constitucional. L'hemicicle ja es divideix en dos grans blocs: el dels partidaris i el dels detractors de la consulta. Només falta saber si finalment el PSC prendrà partit per algun o s'abstindrà, o bé votarà alguns punts de la resolució sense alinear-se nítidament amb cap dels dos.

LES FRASES

Un ‘paripé' [...] per fer creure als catalans [...] que podem proclamar unilateralment la independència
Enric Millo
PORTAVEU PARLAMENTARI DEL PP
Estem fent tots els esforços perquè tots ens hi sentim representats
Marta Rovira
secretària general d'erc
Si no hi hagués acord, seria un mal exemple d'una col·laboració que no acaba de reeixir
Artur Mas
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
Si cadascú busca el màxim comú denominador, estic segur que aquest acord hi serà
Pere Navarro
PRIMER SECRETARI DEL PSC

Mas: el desacord seria “un mal exemple”

Mentre els portaveus de CiU, ERC, el PSC, ICV-EUiA i la CUP intentaven acostar posicions per la declaració al Parlament, el president de la Generalitat, Artur Mas, va instar totes les formacions polítiques a “estirar conjuntament el carro” en un acte a Vallmoll (Alt Camp). La referència anava dirigida, sobretot, al PSC, que es manté lluny del mínim consens que ja han traçat els altres quatre grups parlamentaris. Mas considera que les formacions han d'abandonar els interessos partidistes en la negociació que hauria de permetre consensuar la resolució que ha de donar el tret de sortida al procés sobiranista.

El president va demanar així als partits que deixin de banda les seves “doctrines, sensibilitats o ideologies diferents”, i actuïn “generosament perquè el país vagi a millor i en la mateixa direcció”. “Tots els interessos són legítims, però no n'hi ha cap de millor que mirar pel conjunt del país”, va sentenciar, advertint que seria “un mal exemple” que no hi hagi un acord. Abans de la votació de la declaració de sobirania, amb què CiU i ERC volen obrir solemnement el període ordinari de plens, Mas compareixerà a l'hemicicle per explicar el nou govern.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.