Política

El municipalisme planta cara a l'ofensiva de l'Estat

Els ajuntaments donen suport a Celrà, denunciat per haver-se declarat territori lliure i sobirà

L'alcalde d'Alella anima els pobles a deixar de pagar impostos a l'Agència Tributària espanyola

L'Ajuntament de Celrà va rebre ahir àmplies mostres de suport de representants dels ajuntaments de Catalunya en un acte a l'Ateneu celranenc ple de declaracions de fermesa i de convicció que l'Estat no pararà l'ofensiva centralitzadora. Celrà ha estat el primer municipi denunciat per l'advocada de l'Estat per haver aprovat, el 18 de setembre, una moció en què es declarava “territori català lliure i sobirà”.

L'alcalde de Celrà, Dani Cornellà (CUP), va ser l'encarregat de cloure l'acte d'ahir, tres dies abans que s'hagi de presentar al jutjat. “Ens denunciaran pel fet de ser lliures i pel fet de ser ciutadans. Tenim dret a discrepar, a existir... L'Estat espanyol, com sempre, utilitza la força, però no podrà fer res per reprimir les nostres conviccions.”

Després de Celrà, també els ha tocat el rebre a Espinelves (Osona) i Arenys de Munt. Els dos ajuntaments han estat denunciats pel mateix motiu que el municipi del Gironès, i els seus alcaldes, Joan Manel Claveria (ERC) i Josep Manel Ximenis (CUP), també van ser ahir a Celrà.

En un Ateneu ple, amb unes 300 persones, l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), representada pel seu vicepresident Carles Castellanos, i l'Assemblea de Municipis per la Independència (AMI) també van estar al costat de Celrà. Castellanos va garantir el suport “fins al final” de l'ANC a Celrà. “Aquest és el primer acte de la darrera fase cap a la independència.” L'esmentat Ximenis, alcalde d'Arenys de Munt i secretari de l'AMI, va ser clar: “La nostra lluita va començar el 1714. Hi ha en joc la nostra independència com a poble.”

Els diputats al Parlament Quim Arrufat (CUP), Marc Vidal (Iniciativa) i Roger Torrent (ERC) també van fer palès el suport a Celrà. Torrent va parlar també com a alcalde de Sarrià de Ter, i espera una denúncia de l'Estat per la mateixa raó que Celrà. “De vegades s'ha d'ignorar la legalitat si el poble ho vol”, va assenyalar Torrent.

Gallifa i Alella, representats pels seus alcaldes, Jordi Fornas (SI) i Andreu Francisco (ERC), tampoc no van faltar a la cita. Tots dos municipis han decidit pagar tributs a la Generalitat i no a l'Agència Tributària espanyola.

Francisco va animar altres pobles a sumar-se a la iniciativa, que té el suport de la plataforma Catalunya Diu Prou, representada ahir per Carme Teixidor.

Al jutjat amb un 600

Dani Cornellà va informar que l'Ajuntament de Celrà ha rebut 4.500 signatures de suport a la moció denunciada.

El govern celranenc les presentarà dilluns al migdia al jutjat contenciós administratiu número 1 de Girona. Cornellà i el tinent d'alcalde, Gerard Fernández, aniran al jutjat amb un 600 que els cedirà un veí.

LA FRASE

Vindran més atacs, però hem d'estar-ne satisfets perquè això vol dir que el nostre procés camina
Roger Torrent
Alcalde de Sarrià de Ter (ERC) i diputat al Parlament
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.