Política

Artur Mas podria presidir el consell de transició nacional

La intenció és donar la màxima solemnitat a l'organisme, tot i que el paper del president seria més aviat simbòlic

CiU i Esquerra embastaran els propers dies el tronc central d'aquest ens

El consell català per a la transició nacional, un dels òrgans de nova creació que apareixen en l'acord de legislatura entre CiU i ERC, va prenent cos. Els dos partits han d'embastar-ne l'esquelet els propers dies i sobre la taula hi ha la possibilitat que Artur Mas pugui presidir-lo. Amb aquesta decisió, es donaria la màxima solemnitat a una entitat que té com a objectiu assessorar el govern en el procés de la consulta. La figura d'Artur Mas tindria un paper més aviat simbòlic i també serviria per demostrar el compromís de la Generalitat amb aquest organisme.

Si l'opció de Mas no s'acaba consolidant, no es descarta que una personalitat destacada del país pugui ocupar aquesta presidència simbòlica.

Esquerra també pretén contribuir a aquesta solemnitat i té previst que el seu màxim dirigent, Oriol Junqueras, formi part d'aquest ens, mentre que el PSC ja ha anunciat que se'n desmarcarà. El primer secretari socialista, Pere Navarro, el considera un “frau democràtic” perquè té l'objectiu d'anar cap a la independència.

Tres potes internes

Pel que al funcionament intern del consell, una de les propostes és estructurar-lo en tres potes: una oficina governamental, on hi podria haver tècnics; un consell assessor amb experts en dret jurídic i en matèries relacionades amb l'autodeterminació, i un consell de participació, on tindrien cabuda les formacions favorables al dret a decidir i també associacions del món civil com ara Òmnium i l'Assemblea Nacional Catalana. Algunes entitats ja han rebut la invitació formal.

Aquest últim bloc serà un dels més transcendentals i l'encarregat de decidir campanyes a favor de la consulta o altres accions que puguin ajudar el govern en el camí cap al referèndum. CiU i ERC sempre han defensat que un dels aspectes més destacats de l'ens és la participació de la societat civil perquè així es dóna la imatge que estem davant d'un projecte de país.

LA DATA

19-12-12
És el dia
que CiU i Esquerra van signar el pacte de governabilitat, després de setmanes de negociacions

La fórmula més ràpida

El full de ruta de nacionalistes i republicans preveu crear el consell de transició nacional com més aviat millor, i per aquest motiu s'ha escollit la fórmula de decret llei per tal d'agilitzar tots els tràmits. A hores d'ara encara no hi ha cap data concreta sobre la seva articulació, però és probable que sigui al febrer. Una altra de les prioritats urgents és articular la llei de consultes. El pacte entre CiU i ERC especifica que es farà l'inici de la tramitació parlamentària com a màxim a final del mes de gener.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.