Política

Boi Ruiz avança que l'euro per recepta ha reduït les llistes d'espera en el darrer semestre del 2012

El conseller de Salut afirma que els catalans són els principals afectats per la suspensió cautelar de la mesura per part del Tribunal Constitucional

Boi Ruiz calcula en uns 1.600 milions d'euros l'estalvi que hauria de fer el seu departament per assolir l'objectiu de dèficit

El conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, ha avançat aquest dissabte a l'espai El Suplement de Catalunya Ràdio, que la implantació de l'euro per recepta ha fet que “haguem reduït molt més enllà l'objectiu de llista d'espera que teníem previst” en el segon semestre del 2012. La reducció s'ha assolit, d'una banda, pels diners recaptats, i de l'altra, per l'efecte dissuasori de la mesura. Pel que fa a la suspensió cautelar de l'euro per recepta per part del Tribunal Constitucional (TC), Boi Ruiz, lamenta que la decisió a qui realment perjudica és als pacients catalans, i assenyala que la Generalitat demanarà que s'aixequi la suspensió.

El passat mes de desembre, Boi Ruiz ja va defensar la implantació de l'euro per recepta afirmant, a través del primer informe de la Central de Resultats corresponent a l'atenció primària, que la mesura havia contribuït a una davallada del 7% en les prescripcions mèdiques durant el 2012. Una davallada que podria arribar a ser del 17% el 2013. Per aquest motiu, el conseller ha assegurat que la Generalitat farà tot el possible per tal que el TC aixequi la suspensió cautelar. Una suspensió que el Tribunal justificava per garantir la “igualtat” entre els pacients de totes les comunitats autònomes.

En l'entrevista a El Suplement, Boi Ruiz calcula en uns 1.600 milions d'euros l'estalvi que hauria de fer el seu departament per tal que Catalunya pogués assolir l'objectiu de dèficit del 0,7% a l'1,5% fixat pel govern espanyol. Ruiz ha recordat que el pressupost en aquesta àrea representa el 40% del total de pressupost de la Generalitat. Per a Ruiz, aquest estalvi “és absolutament impossible. “Això no té ni peus ni cap. I per tant, una cosa són les finances públiques i una altra cosa, la racionalitat”, ha afegit.

Boi Ruiz ha explicat que divendres mateix es va reunir amb el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, per abordar el pressupost de la conselleria de Salut per aquest 2013. A la trobada amb els respectius equips només es va acordar posar sobre la taula quines són les accions sanitàries que s'han de fer aquest any, quant costarien i quin dèficit de l'autoritzat generarien.

El conseller ha indicat que encara no ho té comptabilitzat perquè, segons ha dit, encara cal veure el resultat d'algunes de les reformes que s'han engegat. Ha assegurat, però, que “si jo tingués congelat el pressupost de Sanitat, que no serà el cas perquè la situació econòmica és la que és, el 2013, a Catalunya per primera vegada a la seva història, Sanitat no generaria dèficit i podríem començar a recuperar”, ha assenyalat.

Pel que fa a la situació actual del sistema de sanitat pública, Boi Ruiz ha assegurat que el sistema sanitari “no està en fallida”, i ha afegit que “amb tots els resultats sanitaris, que no econòmics, el nostre sistema sanitari ha estat més que notable”, ha remarcat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.