Política

El PSC renunciarà al federalisme si el text exclou la sobirania

El primer secretari, Pere Navarro, creu que és una via per consensuar la declaració política sobre el dret a decidir

Els socialistes se cenyeixen a un referèndum acordat amb el govern espanyol

Ni federalisme ni sobiranisme. Suprimir aquestes dues paraules de la declaració sobre el dret a decidir serà la fórmula de consens que el PSC proposarà dilluns vinent a la resta de grups polítics perquè el document s'aprovi al Parlament amb els vots de 107 diputats (CiU, ERC, el PSC, ICV i la CUP).

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, no es vol afegir a un text que es pugui interpretar “com un mer tràmit” cap a la independència de Catalunya, per la qual cosa s'oposarà a qualsevol referència dins del text que doni per assumida la “sobirania” del país. Seria, segons va explicar ahir el líder socialista, “un frau democràtic” envers la ciutadania si el que es vol realment és que siguin els catalans els que decideixin el seu futur exercint el dret a decidir a través d'una consulta o referèndum. Un mecanisme que, també per als socialistes, ha d'estar emmarcat en la legalitat, és a dir, ha d'obtenir el suport del govern espanyol. Aquestes seran les dues premisses bàsiques que regiran la proposta socialista per donar el sí a la declaració que es vol portar a aprovació en el ple de la cambra catalana dimecres vinent.

Navarro va reiterar ahir en el consell de la federació del PSC del Vallès Oriental que els socialistes estan a favor del dret a decidir, no de la independència, i per tant no donaran suport a cap text que estigui predeterminant el resultat. El líder del PSC també va deixar clar que, tal com recull l'Estatut, no hi ha cap dubte que Catalunya és un subjecte polític i jurídic.

Tot i que les forces polítiques es van citar dilluns per aconseguir un redactat de consens, les negociacions es podrien allargar fins dimecres, hores abans del ple.

La formació d'EUiA va donar un cop de mà ahir als socialistes reclamant també al govern que la declaració disposi d'un redactat en què “es puguin reconèixer federalistes, sobiranistes i independentistes”. El coordinador Joan Josep Nuet va assenyalar que el dret a decidir “correspon al poble”. Una línia semblant a la que ahir va defensar la CUP, que en assemblea va aprovar que presentarà la seva proposta de redactat, ja que la proposta de CiU i ERC no recull “clarament la participació de les classes populars”. La candidatura també troba a faltar en el text una referència als Països Catalans. Per aquests motius, consideren que el consens és “lluny i difícil”.

La legalitat, una excusa

CiU va posar fre ahir a les demandes de legalitat que el PSC fa sobre la consulta. El portaveu de la federació al Parlament, Jordi Turull, insistia que, tal com recull el text, “ja queda explícit que es faran servir instruments legals”. Per aquest motiu, Turull és del parer que el PSC està utilitzant aquest requeriment com a excusa per oposar-se al text.

Rectificar sense alterar

D'altra banda, ERC, en paraules del seu diputat al Congrés, Alfred Bosch, es va mostrar disposada a fer les rectificacions que calguin “sense alterar-ne el fons”.“No farem una declaració de sobirania en la qual no hi hagi sobirania, tot i que podem debatre si s'esmenta el final del procés o no”, va explicar. Bosch, en un intent de no trencar abans d'hora els ponts del consens, va valorar la posició del PSC en la defensa del dret a decidir. “És un paper molt meritori i abnegat”, va expressar, tot i que considera que el camí que han empès “no és el correcte”.

El PP, que s'ha mantingut al marge de qualsevol declaració sobre el dret a decidir dels catalans, va assegurar ahir que han percebut “una millora en les relacions amb l'empresariat”, molts dels quals s'han atansat al partit preocupats per l'actitud del govern i amb l'intent de trobar una solució a l'encaix entre Catalunya i l'Estat espanyol.

LA FRASE

No ens adherirem a un text que sigui un mer tràmit cap a la independència
Pere Navarro
Primer secretari del psc

Mesures contra la corrupció i llei de transparència

El portaveu del PSC, Jaume Collboni, va anunciar ahir que presentarà dues noves mesures al Parlament per lluitar contra la corrupció atesa l'actual situació: una llei electoral catalana i una altra de transparència en la contractació pública. “Som davant una emergència democràtica i hem de reaccionar d'una manera ràpida i clara”, va afirmar en una entrevista amb Efe. Els socialistes proposen una llei de transparència en la gestió pública que estableixi un major control en els procediments administratius i en les operacions de contractació de les institucions públiques, com una de les mesures per lluitar contra la corrupció. En l'anterior legislatura es van iniciar els tràmits d'una llei d'aquestes característiques que el PSC creu oportú recuperar, per aprofitar, d'aquesta manera, la feina ja feta i avançar amb més celeritat. L'altra mesura que proposen els socialistes és l'aprovació d'una llei electoral catalana que, a més de revisar els criteris de proporcionalitat dels vots del sistema electoral vigent, estableixi normes als partits perquè passin comptes de les seves activitats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.