Política

ERC no sotmetrà la consulta a la legalitat espanyola

Junqueras avisa que “no es pot deixar el futur del país i de la societat en mans del que dicti el PP”

De Gispert recorda que “no s'inicia cap procés legal, sinó polític”, i fa una crida a sumar esforços

El president d'ERC i cap de files del grup al Parlament, Oriol Junqueras, va deixar clar ahir que no acceptarà de cap de les maneres que la declaració de sobirania que ha d'aprovar el Parlament el dia 23 condicioni l'exercici del dret a decidir al que dicti la legalitat espanyola tal com reclama el PSC. “Ens demana que confiem el futur del nostre país i la nostra societat al PP, que és el que fa decrets contra l'ensenyament i que sembla embrutat per una taca gegantina de corrupció”, va criticar el líder republicà.

La recerca d'un acord entre totes les forces polítiques partidàries del dret a decidir sembla més enrocada que mai, quan tot just avui s'ha de presentar un redactat que pugui aglutinar la voluntat de tots els grups, sobretot la del PSC, el més contrari a signar qualsevol text que porti referències a la sobirania de Catalunya o inclogui la possibilitat que la consulta es faci al marge de les lleis de l'Estat. Però, en canvi, el líder republicà sosté: “La nostra voluntat no deriva del que diguin els governs i tribunals espanyols, deriva de la voluntat dels ciutadans de Catalunya i del dret internacional.”

De Gispert vol el PSC

La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, és partidària de mantenir la declaració de sobirania en l'ordre del dia del ple del dia 23, per la qual cosa ahir també va fer una crida a sumar esforços perquè el PSC s'afegeixi al text. De Gispert va recordar que dimecres vinent “no s'inicia cap procés legal, sinó un procés polític”, i creu que hi ha “voluntat majoritària d'arribar a un acord que pugui incloure el dret de Catalunya a ser sobirana”. La presidenta del Parlament fa una crida als grups a buscar el denominador comú, que, va indicar, ha de ser el dret a decidir. I va anar més enllà proposant que ara no cal entrar en “què dirà la consulta, perquè potser aquí hi haurà diferències”.

Herrera, escèptic

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, era una de les persones que ahir no confiaven gens a arribar a un pacte a cinc bandes a causa de la posició del PSC, i el va acusar de cometre “una irresponsabilitat” com van fer anteriorment CiU i ERC en l'inici del procés per haver negociat un text de manera bilateral. L'ecosocialista considera que “de vegades” sembla que els socialistes no volen el pacte, tot i que els altres partits els han donat “arguments per a l'acord”.

Els responsables polítics van posar al dia les seves declaracions sobre el text parlamentari, fet que continuarà fins dimecres. La presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, creu que al final l'aliança entre CiU i ERC s'acabarà “debilitant” i, per tant, es posarà “fre” al procés independentista.

LES FRASES

Cal buscar un acord nacional tan majoritari com sigui possible. No cal que es digui ara què dirà la consulta
Núria de Gispert
presidenta del parlament
Demanem un compromís als partits federals i confederals per donar suport a la nostra comissió
Jaume Collboni
PORTAVEU DEL PSC
El procés es debilitarà perquè ni la societat ni els empresaris hi estan a favor
Alícia Sánchez-Camacho
presidenta del pp
Sembla que el PSC no vol el pacte, tot i els arguments que hem donat perquè hi hagi un acord
Joan Herrera
secretari general d'icv

El PSC vol un gest d'UDC i ICV a favor del federalisme

El portaveu del PSC, Jaume Collboni, va encoratjar ahir ICV-EUiA i CiU, i molt en particular UDC, a donar suport a la proposta de crear una comissió parlamentària d'estudi per a la reforma federal de la Constitució, cosa que seria un “gest” amb vista a la negociació sobre la declaració catalana de sobirania.

“Ajudaria a continuar el diàleg. Demanem un compromís per part de les forces federals i confederals per donar suport a aquesta comissió”, va declarar Collboni en una entrevista a l'agència Efe, quan un dia abans el líder del PSC assenyalava que els socialistes estarien disposats a deixar de fer esment al federalisme en el text a canvi que la resta de grups acceptessin eliminar-ne la referència a Catalunya com a subjecte sobirà.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.