Política

El govern es defensa al TC de l'ofec financer de Rajoy

La Generalitat presentarà un recurs contra la impugnació i suspensió de l'euro per recepta, les taxes judicials i l'impost sobre els dipòsits bancaris

Ruiz també recorre contra la tisorada de Mato

El govern es defensarà al Tribunal Constitucional contra el que considera un intent deliberat de Mariano Rajoy d'ofegar Catalunya. El Consell Executiu decidirà amb tota probabilitat personar-se avui contra la impugnació i la suspensió de l'euro per recepta, les taxes judicials i l'impost sobre els dipòsits en les entitats de crèdit. La batalla competencial per aquestes mesures entre la Generalitat i l'Estat implica que les arques catalanes deixaran d'ingressar un total de més de 600 milions d'euros. És per això que els de Mas volen esgotar tots els mecanismes jurídics de què disposen per defensar-se davant del TC, que mantindrà la suspensió almenys durant cinc mesos, i s'hi personaran. Així figurava ahir en l'ordre del dia de la reunió del gabinet d'Artur Mas d'aquest matí, segons fonts governamentals. Tal com va anunciar el conseller Boi Ruiz, la Generalitat també aprovarà la interposició d'un recurs contra el reial decret de la tisorada en salut impulsat per Ana Mato a l'abril. A més, aviat s'acaba el termini de nou mesos de negociació sobre la invasió de competències detectades pel govern català en la llei d'estabilitat pressupostària espanyola. Quan s'esgotin les converses en la subcomissió tècnica de la bilateral, és possible que el govern de Mas també acabi donant llum verd a la interposició d'un altre recurs a aquesta norma. L'Estat, com a reacció, també podria enviar aleshores al TC la llei d'estabilitat catalana.

La Generalitat ha interpretat que al darrere de la impugnació de les seves mesures per obtenir més ingressos s'amaga la intenció de l'Estat d'escanyar les arques catalanes. Una tàctica que s'emmarcaria en un context de confrontació política entre els dos governs davant la determinació catalana de convocar una consulta d'autodeterminació.

Amb l'euro per recepta, la Generalitat preveia ingressar 100 milions, 20 per les taxes judicials i 500 més per l'impost sobre els dipòsits bancaris. “No entenc què pretén el govern espanyol amb aquesta política: amb una mà ens colla de manera poc raonable amb els nivells de dèficit que hem de tenir i, amb l'altra mà, ens nega fonts d'ingressos”, denunciava el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell. Els de Mas recelen de la determinació de Rajoy de no flexibilitzar l'objectiu del 0,7% del PIB per aquest any.

La Generalitat ja va acordar dimarts passat recórrer contra la retallada d'ensenyament inclosa en el reial decret de l'abril. Ara hi afegeix el de salut perquè vulnera competències i no garanteix l'atenció sanitària que recull la Constitució, ja que exclou els nouvinguts sense papers del sistema d'atenció no urgent.

LA XIFRA

104
litigis competencials
té pendents la Generalitat al TC, segons figura en la memòria de l'alt tribunal del 2012.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.