Política

Mas tanca el 2012 amb un 2,3% de dèficit i en culpa l'Estat

IMPEDIMENTS

El president atribueix a la deslleialtat de l'Estat la vulneració de l'objectiu de l'1,5% i defensa l'esforç del govern i la ciutadania amb les retallades

La Generalitat ha estalviat 4.200 milions en dos anys, 5,7 milions al dia

Era una de les xifres més esperades. La Generalitat tanca l'exercici del 2012 amb un dèficit d'un 2,3% del PIB. El percentatge supera notablement l'1,5% fixat per Madrid com a màxim per l'any passat, però el govern català defensa que ha fet un esforç ingent amb les retallades i atribueix l'excés del dèficit a la deslleialtat de l'Estat. El mateix president de la Generalitat, Artur Mas, va comparèixer ahir després de la reunió de govern per “donar la cara”, va dir, flanquejat pels consellers Francesc Homs i Andreu Mas-Colell. La vigília que el Parlament aprovi la declaració sobiranista, Mas tenyia d'interpretació política el drama de les xifres. L'ofec financer de què és víctima la Generalitat justifica, segons el president, el procés per a l'exercici del dret a decidir que empenyen CiU i ERC, perquè és Madrid qui dificulta també al seu govern la rebaixa del dèficit. “Estem en fase de control. Podríem estabilitzar el dèficit amb una col·laboració correcta i lleial del govern espanyol”, va argumentar.

L'esforç “immens” que han hagut de fer el sector públic i la ciutadania en forma de dures retallades ha permès estalviar 4.200 milions en despesa ordinària de la Generalitat en els dos últims anys. És a dir, ni més ni menys que 5,7 milions d'euros cada dia. La Generalitat ha reduït el dèficit gairebé a la meitat: d'un 4,22% a un 2,3%. El gros dels departaments han rebaixat un 21,9%, mentre que les inversions en salut, ensenyament i benestar social han disminuït un 12,5%.

Mas, que va defensar amb convicció la necessitat de la tisorada des del primer moment que va agafar el timó governamental, ha anat modelant progressivament el discurs mentre es debatia en un àmbit europeu l'eficàcia de les retallades per trobar els camins de la recuperació econòmica. El colofó d'aquest procés ha estat el gir social que ha imprès a l'executiu després de tancar el pacte de governabilitat amb Oriol Junqueras. Ahir, Mas va titllar d'“error” que es converteixin les polítiques d'austeritat en una “ideologia”. “L'austeritat és un valor ara i quan les coses vagin millor. El que no té valor és el fonamentalisme de l'austeritat”, va sentenciar.

Un 0,77% addicional

El conseller Mas-Colell, que acompanyava el president amb Francesc Homs, va desgranar els greuges de Madrid que han complicat el compliment del dèficit. Es tracta de les mesures aprovades per La Moncloa via decret per estalviar en salut, educació i benestar, que, a banda de trepitjar competències catalanes no han permès a l'executiu esgarrapar els milions esperats: s'han quedat 866 milions “curts” respecte a les previsions. Altres actuacions de l'Estat, com ara l'increment de l'IVA, que no ha beneficiat en cap cèntim la Generalitat, han incrementat la despesa en 138 milions. El govern espanyol també ha rebaixat 296 milions d'ingressos finalistes que l'executiu ha compensat i tampoc no ha pagat els 211 milions la liquidació del 2009 de la disposició addicional tercera de l'Estatut; un deute que havia de pagar l'any passat. En total, són 1.511 milions que equivalen a un 0,77% del PIB que, restat al 2,3% del dèficit, hauria deixat el llistó en un 1,53%. Dit d'una altra manera, si l'Estat hagués estat lleial amb Catalunya, el govern de Mas considera que hauria complert l'objectiu establert. El de l'1,5%, de fet, és un llindar que la Generalitat sempre ha qualificat d'excessivament sever perquè el govern espanyol no es va avenir a flexibilitzar-lo per a les autonomies quan Brussel·les sí que va ampliar els marges globals del dèficit espanyol. Considera que el més just és que l'hagués relaxat fins al 2%.

Ara el govern recela del 0,7% que el Consell de Política Fiscal i Financera va fixar pel 2013. Al·lega que la distribució del dèficit hauria de ser equitativa, com a mínim un terç de l'objectiu global, i espera que Madrid ampliï els marges si, com s'espera, Brussel·les és generosa amb els objectius espanyols. Mas va recordar que passar d'un 2,3% a un 0,7% obliga la Generalitat a fer en un any una tisorada equivalent a l'executada durant el 2011 i el 2012, en plena recessió econòmica. “Això és desproporcionat”, va denunciar, tot reiterant que al Palau de la Generalitat no donen “la batalla per perduda”. El govern de Rajoy, a més, ha provocat la suspensió de bona part de les mesures amb què els de Mas preveien engreixar el capítol dels ingressos d'aquest any: l'euro per recepta, les taxes judicials i l'impost sobre els dipòsits bancaris. “No fa ni deixa fer”, va insistir Mas, convençut que Madrid intenta asfixiar la Generalitat i no practica l'“amabilitat” que previsiblement sí que tindrà Brussel·les amb La Moncloa. La Comissió Europea, de fet, preveu que el govern espanyol no complirà el llindar del 6,3% i que el dèficit vorejarà el 8%. “No seria seriós que el govern de l'Estat actués amb un grau disciplinari superior del que actua Europa amb Espanya”, va reblar Mas-Colell.

Sense por a represàlies

És en aquest context que el govern no espera que Madrid respongui de manera irada a l'incompliment del dèficit. La llei d'estabilitat pressupostària i l'adhesió de Catalunya al fons de liquiditat requereixen un compliment estricte dels plans d'austeritat i dels objectius de dèficit i, en cas contrari, fixen els procediments d'intervenció de l'Estat als territoris, amb penalitzacions incloses, fins a establir el procediment de pràctica suspensió de l'autonomia. Fins ara, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, s'ha mostrat inflexible amb els objectius i el complement dels dèficits dels territoris i els ha amenaçat obertament amb l'enviament dels seus homes de negre. Quant al fons de liquiditat, que la Generalitat ha tornat a demanar per aquest any, Mas-Colell manté encara en secret la magnitud de la xifra demanada. Es manté en espera que es resolguin les incògnites sobre l'impossible 0,7%.

LES FRASES DE MAS

Tot aquest camí del dret a decidir es justifica, entre altres raons, perquè Catalunya està sotmesa a una pressió sistemàtica
Ens hem convertit en servidors de l'austeritat, però serem uns combatents del fonamentalisme de l'austeritat
A través d'aquest mètode deslleial hi ha aquesta línia d'ofegament del que és la institució de la Generalitat i del conjunt del país
Estem fent els deures. Estem en fase de control del dèficit. [...] El podríem arribar a controlar amb una col·laboració lleial del govern central

“En legítima defensa”

El govern també va acordar ahir personar-se en els recursos que el govern espanyol ha presentat al Tribunal Constitucional contra l'euro per recepta, les taxes judicials i l'impost sobre els dipòsits bancaris, tal com va avançar aquest diari. La interposició d'aquests recursos ha provocat la suspensió automàtica de les mesures. L'executiu també va formalitzar l'enviament al TC del decret espanyol de la retallada sanitària i ha demanat un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries sobre l'impost estatal sobre els dipòsits bancaris.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.