Política

Alta tensió entre CDC i UDC per les crítiques a Duran

El consell de Barcelona de Convergència aprova una declaració contra la tebior sobiranista del líder socialcristià i fa esclatar una crisi interna

Unió repta els de Mas a replantejar els acords de CiU

Les tensions entre CDC i UDC per l'impuls del procés sobiranista, que es coïen a foc lent des de feia mesos, van esclatar ahir a bullir a la palestra pública. El detonant de la crisi interna va ser l'aprovació per unanimitat, dilluns a la nit, d'una declaració del consell de Barcelona de CDC crítica amb les posicions “discrepants” de Josep Antoni Duran i Lleida sobre l'exercici del dret a decidir. El text va provocar una profunda indignació a Unió. El secretari general dels socialcristians, Josep Maria Pelegrí, va instar la direcció de Convergència a desmarcar-se de la crítica de les bases i a plantejar en els òrgans de la federació la revisió dels acords que regulen el funcionament de CiU. Des del Palau de la Generalitat, Artur Mas va intentar apagar l'incendi al migdia fent una crida a la unitat davant la “transcendència” del procés sobiranista que viu el país: avui s'aprovarà al Parlament una declaració que el govern considera històrica. Però la picabaralla pública es va enverinar fins al punt que la portaveu dels socialcristians, Marta Llorens, va arribar a recomanar a CDC de Barcelona que es preocupi per “l'embargament de la seva seu” pel cas Millet. El mateix Duran, des de Xile, va qualificar de “gravíssima irresponsabilitat” la declaració barcelonina i esperava un desmarcament explícit des de la seu nacional convergent.

Però més enllà de les declaracions de Mas, al carrer Còrsega van decidir no respondre públicament a “les sortides de to” dels socialcristians, segons admetia una font de la direcció. L'executiva de CDC debatrà la declaració en la seva pròxima reunió, el 4 de febrer. L'entorn del president de la Generalitat va rebre amb molts recels el text barceloní, que focalitzava l'atenció pública en les discrepàncies de CiU en la vigília del debat al Parlament de la declaració sobiranista. En el partit que capitaneja Oriol Pujol, el malestar amb Duran es cou des de fa mesos. Després del fracàs electoral del 25-N, diversos dirigents ja van expressar el seu malestar a l'executiva pel desgast que haurien pogut produir les declaracions de Duran sobre el dret a decidir, perquè haurien pogut generar dubtes sobre el compromís sobiranista de CiU. Aquest debat s'ha intensificat al territori, tot i que, segons fonts de la cúpula convergent, es volia encarrilar en els òrgans interns.

De fet, segons fonts de la federació de Barcelona, Pujol va intentar frenar l'aprovació de la polèmica declaració fent una crida al seny. El secretari general de CDC va assistir a la reunió del consell de Barcelona, que es va celebrar al Tradicionàrius de Gràcia, acompanyat del secretari d'organització del partit, Josep Rull. Algunes agrupacions, però, feia temps que perseguien una votació com aquesta. El text provenia del comitè territorial de Barcelona, que el va elevar al consell. Aquí aquest malestar latent envers el líder d'Unió es larva des de la Diada. Fonts de la federació insistien que volien visualitzar, i emfatitzar, un disgust focalitzat en Duran “i no pas en Unió, amb qui volem més unitat que mai en aquests moments tan transcendentals per al país”. Alhora, però, s'admetia que com a “efecte secundari” es podia afegir tensió a les relacions amb els socialcristians, i més a Barcelona, on els dos partits governen de bracet a l'Ajuntament. L'agrupació local d'Unió, a través de Gerard Ardanuy, va fer pinya amb Duran i va acusar el president local de CDC, Jordi Martí, de “generar desorientació” al seu electorat. Ardanuy i Martí són regidors a la capital i comparteixen responsabilitats en l'executiu de Xavier Trias.

El que importa és el moment i el que ens hi juguem com a país; la resta, ara, és secundari
Artur Mas
president de ciu
És inacceptable que CDC qüestioni el lideratge i la persona de Duran amb relació al moment actual
Josep Maria Pelegrí
secretari general d'udc
Si hi ha declaracions que poden generar desorientació, són les del president de CDC a Barcelona
Gerard Ardanuy
president d'udc a barcelona
El comunicat és una gravíssima irresponsabilitat. Espero a veure què diu CDC nacional
Josep A. Duran i Lleida
secretari general de ciu
CDC vol enfonsar el president? Més valdria que es preocupessin per l'embargament de la seva seu
Marta Llorens
portaveu d'udc
Les posicions polítiques de Duran afecten la cohesió interna i malmeten la imatge de CiU
Declaració APROVADA AL CONSELL DE BARCELONA DE CDC
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.