Política

Dos pols, dos bàndols

La declaració evidencia que el Parlament té definits els fronts del ‘sí' i del ‘no'

El PP felicita Navarro per haver-se sumat als seus arguments i festeja amb UDC

La resolució sobiranista ha obert una escletxa al Parlament i s'han definit nítidament dos fronts, el del ‘sí' i el del ‘no'. El pol format per CiU, ERC i ICV-EUiA, que defensen que Catalunya és sobirana per decidir per si sola el seu futur, i el del PSC –amb l'excepció de cinc diputats díscols–, el PP i Ciutadans, que s'hi mostren contraris. La CUP, almenys ahir, es mou entre dues aigües. Però els del ‘sí' no es resignen a perdre els socialistes i continuen amb la mà estesa.

Això sí, la formació de Pere Navarro va haver de sentir com la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, els felicitava per haver-se situat al seu costat. Un dard enverinat, que devia doldre i molt dins de les files socialistes. I el cap de Ciutadans, Albert Rivera, amb una Constitució a la mà i amb un discurs íntegrament en castellà, va fer el mateix. Navarro va intentar desvincular-se d'aquest bloc unionista i va subratllar que el PSC està a favor del dret a decidir i de la celebració d'una consulta pactada amb l'Estat. Legal, legal i legal, insistia. Evidentment el PP i Ciutadans no volen sentir ni a parlar de referèndum ni de res que s'hi assembli.

Però Sánchez-Camacho també va intentar furgar en la ferida oberta entre CDC i UDC i va instar els tretze diputats democratacristians a no avalar el “separatisme”.

A l'altra banda, nacionalistes, republicans i ecosocialistes van vincular dret a decidir amb “democràcia” i van qualificar el dia d'“històric”. El president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, va posar èpica quan va recordar que “milers de persones en moltes generacions s'han mantingut per sempre fidels al servei d'aquest poble” i “ara és el moment de donar-los resposta”. El tripartit sobiranista també va negar de totes les maneres possibles que la resolució fos un full de ruta independentista, com criticaven els del ‘no'. “ERC és independentista però el debat de la declaració no és decidir la independència sinó el reconeixement del dret democràtic”, ressaltava el president d'ERC, Oriol Junqueras, i el líder d'ICV-EUiA, Joan Herrera, feia èmfasi en la cohesió social que ha de seguir el camí.

La votació final va estar embolcallada de molta solemnitat i els parlamentaris del ‘sí' i el públic van esclatar en una llarga ovació, mentre Artur Mas, Junqueras i Herrera es fotografiaven junts. Els del PP van marxar just després de votar per evitar sortir a la foto.

I la CUP? Va exposar els seus dubtes sobre el procés català, sobretot respecte a la dependència d'Europa, i va emetre un vot favorable i dues abstencions. Una decisió que no tothom dins la formació ha compartit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.