Política

La plantada dels crítics sacseja el PSC i atia la divisió

Cinc parlamentaris eviten votar “no” a la declaració de CiU i ERC per “coherència” en la defensa del dret a decidir del PSC

Malestar greu en la direcció i “tristesa i disgust” en el portaveu del grup

La posició del PSC respecte al dret a decidir va culminar ahir finalment amb el llançament d'un torpede a la direcció del partit, que per primera vegada observava com fins a cinc dels vint diputats al Parlament trencaven la disciplina de vot. Àngel Ros, Marina Geli, Rocío Martínez-Sampere, Núria Ventura i Joan Ignasi Elena optaven per no prémer, contràriament a l'ordre de la direcció, el botó del no en la votació de la declaració que sortia aprovada amb els 85 vots dels diputats de CiU, ERC, ICV-EUiA i un de la CUP.

Per als cinc diputats crítics que ahir van trencar la disciplina de vot, el PSC no podia quedar al marge del dret a decidir que el partit portava en el programa electoral ni tampoc podia aparèixer com un “obstacle” per a la consulta. “No podem emetre avui un vot negatiu, per coherència”, assenyalaven els crítics en un manifest que van presentar amb el suport de més de cent militants i càrrecs dels PSC [vegeu pàgina següent]. A l'hora de justificar l'actuació, el sector díscol apel·lava a la pluralitat del partit. “No és un vot de trencament”, asseguraven.

La decisió dels cinc diputats es va prendre al llarg del matí, després d'una última reunió una hora abans del ple i en què es va demanar a la direcció del grup que permetés la llibertat de vot després de descartar emetre un “sí crític” o una abstenció a la proposta que concentrava més suport, tal com reclamaven els cinc diputats. Una demanda que, segons fonts socialistes, havia rebut en els debats anteriors més suports que els del cinc diputats, però que finalment va decaure per la decisió de la majoria d'emetre un vot negatiu.

És per aquesta raó “democràtica” i per les hores de debat en el si del grup que ahir la direcció rebia amb molt malestar l'actuació diferenciada dels cinc diputats. El número dos del PSC al Parlament, Maurici Lucena, assegurava que se sentia molt “trist i disgustat” pel resultat de la votació socialista, i sobretot tractant-se d'un tema“tan transcendental” com el del dret a decidir, que consideren que s'havia convertit en un “frau democràtic” perquè “prefigura” un resultat, la sobirania de Catalunya.

Si bé la preocupació es podia percebre en el rostre de tots els diputats socialistes, l'empipament era més visible en els membres de la direcció, que ahir es comprometien a debatre el conflicte dilluns que ve, en l'executiva del partit, i en el grup parlamentari, així com aplicar les sancions que corresponen als cinc diputats per haver trencat la disciplina de vot. Fins i tot, fonts de la direcció desmentien que els diputats crítics haguessin informat amb antelació el primer secretari, Pere Navarro, de la decisió de no participar en la votació, tal com algun d'ells va assegurar després de la votació. Serà el diputat Xavier Sabaté, president del grup i responsable de la disciplina dels diputats, qui haurà de proposar la sanció a l'executiva. L'exdiputat Ernest Maragall va ser penalitzat amb el pagament de 400 euros quan en la legislatura anterior no va acatar el sentit de vot de la direcció. Aquesta vegada, però, la direcció està força més enutjada per la repercussió mediàtica que ha tingut l'acció.

Tot i la mesura disciplinària, el debat no es donarà per acabat, ja que el partit celebrarà un consell nacional el 2 de febrer en què tornarà a aparèixer el dret a decidir.

Hem sigut respectuosos, no és un trencament, sinó una mostra del pluralisme del partit
Joan Ignasi Elena
diputat del PSC
Estic trist i disgustat, això és una mostra de la tensió que genera el debat sobiranista
Maurici Lucena
portaveu del PSC al parlament
El vot del PSC ha estat coherent amb el programa. Ells han de reflexionar
Pere Navarro
primer secretari del PSC

Nadal es veu fora del consell nacional

“El projecte del PSC depassa conjuntures i errors reiterats. Em dec als amics de Girona. Ja no em veig amb cor de seguir al consell nacional.” La piulada de l'exconseller Joaquim Nadal encenia el debat a la xarxa entre militants del PSC i històrics socialistes molt contraris a l'actuació del PSC ahir a la cambra catalana. L'espurna semblava encesa i aires de preocupació s'escampaven entre alguns exdirigents, com ara la també exconsellera Montserrat Tura, que admetia que la decisió del PSC l'havia deixat amb “un peu a fora del partit”. La repercussió de la votació d'ahir al Parlament obre altre cop el debat en el si del partit, que ja tenia en l'agenda la celebració d'un consell nacional per endegar la reconstrucció després de la davallada electoral. Una reconstrucció que el PSC centra en la lluita contra la crisi econòmica i en un model federal per solucionar l'encaix entre Catalunya i Espanya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.