Política

El PSC, en estat de xoc

revolta

Militants i càrrecs electes critiquen que el partit es quedés al costat dels partits no catalanistes i demanen un canvi de rumb al primer secretari

Els diputats crítics descarten abandonar el partit i demanen un debat d'idees

S'acusa la cúpula d'apartar-se del projecte de Reventós
La direcció es dóna temps i els crítics descarten deixar el partit

La decisió de cinc diputats de contravenir a l'ordre de la direcció del PSC en la votació de la declaració de sobirania aprovada dimecres passat deixa un fort malestar entre militants, càrrecs i també en la direcció del partit. La foto fixa del dia va deixar el PSC al costat del PP i C's, dos partits contraris totalment al dret a decidir, malgrat la defensa que els socialistes havien fet de convocar una consulta entre els catalans pactada, això sí, amb el govern espanyol. Precisament per evitar aquesta imatge, els cinc diputats van decidir no participar en la votació, la qual cosa ha estat considerada per la direcció del partit com un desacatament en tota regla que, a més a més, ha vulnerat els fonaments democràtics que el partit recull en el codi ètic.

Però el comportament dels cinc diputats no semblava que ahir obrís una porta a la reflexió de la direcció del PSC pel que fa al pronunciament del partit sobre el dret a decidir. “És un tema prou debatut, l'hem inclòs en el programa electoral, malgrat que no tothom, atesa la pluralitat del partit, el compartia”, expliquen les mateixes fonts, que emmarquen el conflicte en una vulneració dels principis democràtics del partit.

Tanmateix, ahir el portaveu del grup parlamentari, Maurici Lucena, anava més enllà i relacionava el que havia passat dins el PSC amb “la tensió sobiranista que viu la societat”. Un altre dels dirigents del partit apuntava que el conflicte que ara afecta el partit és només un avançament del que també patiran la resta de formacions, des de CiU fins a ICV, a causa del debat que s'ha instal·lat en la societat.

I mentre la direcció estudiava les mesures disciplinàries a aplicar, els cinc diputats, els protagonistes del moviment crític, descartaven abandonar el partit i assumien la imposició de sancions. Els més contundents a treballar des de dins del PSC eren l'alcalde de Lleida, Àngel Ros ,i els diputats Joan Ignasi Elena i Rocío Martínez- Sampere. “El PSC ha de ser capaç d'agregar i generar consensos en l'esquerra i el catalanisme”, apuntava Elena. “Això no és una qüestió de majories o de minories; el que cal és que el partit expressi la pluralitat que té a dins.” Ros remarcava que el diputat es deu a “l'elector, a la seva consciència i al partit” i que “ha d'harmonitzar les tres fidelitats, no només una”, explicava en relació amb el principi de lleialtat al partit. Cap dels tres diputats no va qüestionar el lideratge de Navarro com a primer secretari, i tots van reclamar que el debat giri al voltant de les idees. La diputada Marina Geli convidava Navarro a gestionar “la complexitat interna” del partit.

Febre al territori

Però l'escletxa oberta ahir provocava una febrada a la resta del territori. Alguns càrrecs del partit i militants de bases no se sentien reflectits amb el vot emès pels quinze diputats socialistes que van votar ‘no' a la declaració. Des de les comarques gironines fins a l'Anoia i el Vallès Oriental càrrecs electes expressaven el seu malestar amb la decisió de la direcció de deixar el socialisme enrocat al cantó dels contraris al dret a decidir i oposats als partits catalanistes. D'altres, però, tot i no compartir el sentit del vot que havia imposat la direcció, criticaven la falta de disciplina dels diputats que es devien al partit i no a un sistema de llistes obertes. I, tal com havia fet la direcció, també criticaven que els diputats díscols no acceptessin el que havia decidit votar la majoria de diputats.

L'agitació que ahir vivien els militants socialistes s'exemplificava amb una nova mostra de suport cap als cinc candidats amb una nova carta adreçada a la direcció del partit, en què es denunciava la “discussió bizantina i contraproduent” que havia originat el debat a l'entorn de la declaració sobre el terme sobirania i s'acusava la direcció d'“apartar-se de la trajectòria i del projecte estratègic del PSC, assenyalat un dia per Joan Reventós”. “I, més greu encara, és no estar a l'altura del compromís contret amb la ciutadania a les darreres eleccions”, assenyala la carta, que es pot consultar a Change.org.En el moment de tancar aquesta edició, la iniciativa de José Rodríguez, històric militant i membre de l'executiva de Barcelona, havia rebut unes dues-centes adhesions.

Felicitacions del PSOE

Una de les poques felicitacions que van rebre ahir els socialistes pel vot contrari a la declaració de sobirania provenia de les files del PSOE. La portaveu al Congrés, Soraya Rodríguez, va destacar que amb el partit germà, el PSC, comparteixen plenament la seva oposició a la independència de Catalunya, i que les “relacions fortes” que els uneixen permetran superar les dificultats. La responsable del socialisme espanyol, però, va passar de puntetes respecte de l'acció dels cinc diputats que van trencar la disciplina de vot i va descartar cap ruptura amb el PSC, malgrat les discrepàncies dels últims dies. “Respecte, diàleg, entesa i una comunicació forta” són els ingredients que es cuinen entre el PSC i el PSOE per superar l'encaix de les relacions entre Catalunya i Espanya. Les veus discordants són fruit, també per la dirigent del PSOE, de la pluralitat d'ambdues formacions.

Espero que Pere Navarro pugui gestionar aquesta complexitat
Marina Geli
diputada del psc
Existeix un menú de sancions en funció de si s'arriba tard, si no s'està dins la disciplina de vot. Ha estat trist
Maurici Lucena
portaveu del psc al parlament
Em dec a l'elector, a la meva consciència i al partit. Però haig d'harmonitzar les tres fidelitats; no una
Àngel Ros
diputat del psc
Retalla mil milions a Sanitat i vuit-cents a Educació, i Mas parla d'un camí de roses a la independència
Pere Navarro
primer secretari del psc
No temo represàlies en el futur. No és un concurs per veure qui és més valent
Joan Ignasi Elena
diputat del psc
Els del PSC pensen que han d'apostar per Chacón, que pot ser presidenta d'Espanya d'aquí tres anys
Francesc Homs
conseller de presidència
No es pot negar el dret democràtic dels catalans a decidir el seu futur, com va fer el PSC
Oriol Junqueras
President d'ERC
Quasi 900.000 aturats a Catalunya i el govern anunciant una consulta no vinculant sense cens oficial!
Carme Chacón
exministra de defensa
Tenim relacions molt fortes [amb el PSC] que ens permeten superar les dificultats
Soraya Rodríguez
portaveu del PSOE al congrés
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.