Política

Navarro multa els díscols i vol ajornar el consell nacional

Imposa una sanció de 400 euros als diputats que van trencar la disciplina de vot

La direcció del PSC proposarà dilluns que es retardi la reunió del màxim òrgan del partit, prevista ara pel 2 de febrer

Els cinc diputats díscols del PSC van rebre ahir al migdia la notificació que hauran de pagar 400 euros de multa per haver desacatat l'ordre de votar en contra de la Declaració de Sobirania aprovada dimecres passat al Parlament. La direcció del partit ha decidit finalment aplicar de manera estricta el reglament, com va fer amb l'exdiputat Ernest Maragall, que va ser sancionat la legislatura passada amb la mateixa quantitat econòmica, i obviar altres factors que van condicionar la votació, com ara la rellevància del tema que se sotmetia a aprovació.

El conflicte obert, però, no es tanca amb la sanció, ja que serà un dels temes de debat de l'executiva que el partit té previst celebrar aquest dilluns. Fonts de la direcció assenyalen que ara cal abordar el conflicte “políticament”. El primer secretari del PSC, Pere Navarro, assegurava ahir que els diputats crítics no seran expulsats. Una de les parlamentàries que va trencar la disciplina de vot, Núria Ventura, assegurava ahir que acatava la multa però que “a vegades has de trencar certes normes, has de trencar la disciplina per ser coherent amb tu mateix, perquè, si no, no avances”.

Un dels retrets, però, que des de la direcció es fa als diputats díscols és que no informessin de la seva decisió durant la reunió que el grup parlamentari socialista va celebrar una hora abans del ple i que va fixar el sentit del vot del PSC; el no a la declaració.

Temps per a la reflexió

Però la crisi oberta per la votació al Parlament també ha obligat la direcció del partit a sospesar l'ajornament del consell nacional extraordinari previst pel dia 2 de febrer, en el qual s'havien de posar les bases de la reconstrucció del PSC. Una proposta que defensa la direcció per guanyar temps i asserenar els ànims en un moment en què el sector crític ha agafat una gran rellevància i s'ha començat a qüestionar tant el projecte polític com les estructures democràtiques del partit.

Els postulats dels cinc diputats díscols, (Àngel Ros, Joan Ignasi Elena, Rocío Martínez- Sampere, Núria Ventura i Marina Geli) són compartits per altres membres de l'executiva, com ara els exdiputats Laia Bonet i Daniel Font i Fabián Mohedano, Jordina Freixenet, Lluís Miquel Pérez, Jordi del Rio i el president del grup municipal de l'Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí. Tots van signar un manifest en suport dels diputats crítics el mateix dia en què es va produir la votació, la qual cosa ha fet suposar a la direcció que es tracta d'un moviment organitzat amb anterioritat. Aquest sector crític reclamava des de feia temps un espai de reflexió sobre el paper que ha de tenir el partit i com s'ha de recuperar la centralitat política que, a parer seu, ha perdut el PSC en ple debat nacional.

El consell nacional del dia 2 de febrer havia de posar els fonaments d'aquest espai de reflexió.

LA XIFRA

400
euros
és la quantitat imposada als diputats que van desacatar l'ordre del partit en la votació al Parlament.

Nou manifest de suport, ara a la direcció

Decidim junts és el nou manifest socialista que es va donar a conèixer ahir i que, aquesta vegada, s'ha signat a favor de la direcció i en contra dels diputats que van trencar la disciplina de vot. Així, els signants exigeixen que “les decisions col·lectives siguin executades per les persones que els representen”. A més a més, asseguren que els mou l'objectiu que “l'escletxa oberta no sigui emprada per rompre el nostre projecte col·lectiu i impedeixi la represa socialista a Catalunya”. El manifest porta la signatura de prop de 500 militants, la majoria dels quals formen part dels càrrecs orgànics de diverses federacions del partit, a més de regidors, alcaldes i diputats al Parlament i al Congrés.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.