Política

ORIOL JUNQUERAS

PRESIDENT D'ERC I CAP DE L'OPOSICIÓ

“El pressupost serà terrible per culpa de l'Estat”

“ERC vol sumar tothom que vulgui ajudar, que sigui demòcrata i que estigui convençut que podem decidir el nostre futur”

Full de ruta clar
CiU i ERC van signar un pacte d'estabilitat parlamentària que implica un full de ruta. Primer, la Declaració de Sobirania, que es va aprovar en el ple de dimecres, i després, iniciar els tràmits de la nova llei de consultes. Es preveu que la setmana vinent es comencin els treball s al Parlament. Un altre punt és negociar amb l'Estat. Junqueras, però, adverteix: “Respectem que es negociï amb tothom, però l'experiència ens demostra que els governs espanyols no compleixen.” En aquest camí també es preveu crear el consell de transició nacional i, finalment, celebrar la consulta el 2014, sempre que no hi hagi una pròrroga pel context socioeconòmic i polític del moment.
El dret a decidir consisteix a
no haver de demanar permís
per decidir
Si el cas Pallerols hagués passat a Esquerra, segurament hi hauria hagut dimissions dels responsables
Mariano Rajoy ja pot pensar el que vulgui, però per damunt la voluntat democràtica de la gent no hi ha res
Serà un pressupost terrible per culpa del govern espanyol, però si no l'aprovem hi haurà eleccions

Aquesta setmana, el Parlament ha viscut una jornada històrica amb l'aprovació de la Declaració de Sobirania, que ha tingut el suport de CiU, ERC, ICV-EUiA i un diputat de la CUP.

Què suposa per a Catalunya aquest document?
És el primer pas perquè els ciutadans puguin decidir democràticament el seu futur. És una demostració davant Catalunya, l'Estat i la comunitat internacional que som un subjecte polític, jurídic i sobirà i que volem decidir.
Però hi ha qui menysprea el text i hi dóna un valor gairebé anecdòtic. Sense anar més lluny, Mariano Rajoy.
Que pensi el que vulgui. Per sobre de la voluntat democràtica de la gent, no hi ha res.
Tantes negociacions i cimeres per poder aprovar la declaració han arribat a cansar la gent?
D'entrada hi havia un acord entre els partits que portàvem al programa la voluntat de posar a consulta el futur de Catalunya i es va fer un primer redactat. Després hi va haver un partit polític que segurament va estar interessat a allargar el procés i no entrar-hi. Però la nostra obligació és parlar amb tothom.
El procés comença coix, sense un PSC que insisteix que també defensa el dret a decidir?
El dret a decidir consisteix a no haver de demanar permís per decidir. Per tant, quan algú ho fa, com el PSC, no és dret a decidir. Que demanin aquest permís a un govern espanyol amb majoria del PP. Però jo estic convençut que és millor que el futur de Catalunya estigui en mans dels nostres ciutadans, que no pas en les dels dirigents del Partit Popular.
Amb aquesta diferència tan abismal, és impossible sumar els de Pere Navarro al camí que ara s'ha iniciat?
Intentarem sumar tothom i la prova és que gran part de l'electorat de tots els partits està d'acord amb la Declaració de Sobirania. De la mateixa manera que les enquestes indiquen que els votants de totes les formacions aproven les mesures econòmiques incloses en el pacte d'estabilitat parlamentària entre CiU i ERC.
Què n'opina, de la multa que ha imposat la direcció del PSC als cinc diputats díscols que no van votar?
Respecto la voluntat de tots els diputats, que estan al Parlament per expressar la seva opinió. Entenc que no van voler votar “no” perquè consideren que per exercir el dret a decidir no s'ha de demanar permís i van fer allò que creien en consciència. Està fora de lloc multar algú perquè actua segons la seva consciència i vol que els ciutadans decideixin. El PSC que faci el que cregui oportú, però la societat haurà de jutjar si és millor fer tots els possibles perquè la gent pugui decidir o multar aquells que volen que la ciutadania decideixi.
ERC està oberta a acollir aquests parlamentaris del PSC, com ja va fer en precampanya quan va intentar fitxar Montserrat Tura?
ERC vol sumar tothom que vulgui ajudar, que sigui demòcrata i que estigui convençut que podem decidir el nostre futur, i que també comparteixi amb nosaltres unes receptes per a una economia més justa i pròspera.
Què li va semblar el paper de la CUP en la votació?
Segur que la CUP, igual que el PSC, sabrà explicar molt bé el que va fer.
Però la CUP, durant la intervenció en el ple, va mostrar els seus dubtes sobre el paper de la Unió Europea respecte a Catalunya. Què els diria?
El que votàvem aquell dia no era un model ni polític ni econòmic, sinó una eina.
Vostè sempre repeteix que Catalunya és sobirana. Tant és vàlida una consulta com unes eleccions per poder exercir aquest dret?
Aquest dret s'exerceix votant i el que hi dóna validesa és el resultat. En una consulta, la pregunta ha de ser clara, com per exemple “Vol que Catalunya sigui independent?” i, per tant, hi haurà una resposta explícita. O en unes eleccions també hi pot haver una resposta en forma del suport a uns partits que incloguin en el programa la voluntat de consultar o bé que Catalunya sigui un estat. El mandat democràtic es pot aconseguir en qualsevol cita electoral en la qual es voti i es doni una resposta explícita a una qüestió clara, com la independència.
Però aquest plebiscit no es va produir en els últims comicis?
No. Que volguessin convertir Catalunya en un estat només hi havia la CUP i ERC.
I CiU?
No. Reitero. Perquè la resposta sigui explícita, cal que el programa sigui clar. Si un dia hi ha un seguit de partits que es presenten per demanar constituir Catalunya en un estat i obtenen una majoria absoluta, llavors hi haurà un mandat clar.
Però si no deixen fer la consulta, què pot passar?
Si no ens la deixen fer, intentarem fer-la igualment i ho seguirem intentant. Però si no ens la deixen fer de cap de les maneres, davant de l'opinió pública mundial haurem guanyat perquè es veurà que hi ha un sector que dóna l'oportunitat a la gent de poder votar i un altre que ho impedeix. Nosaltres volem que la gent pugui votar.
Tot aquest procés està fent aflorar tensions entre Convergència i Unió...
Tal com he dit abans amb el PSC i la CUP, entenc que CiU explicarà quines són les seves posicions sobre aquesta tema. No em pertoca opinar a mi.
En tot cas, sí que pot opinar sobre la sentència del cas Pallerols, que confirma que Unió va rebre aportacions directes. Continua demanant la dimissió de Duran i Lleida?
Continuo dient que els responsables polítics d'un partit que s'ha finançat il·legalment han d'assumir les responsabilitats polítiques que comporta.
Això vol dir dimitir?
Si això hagués passat a ERC, segurament comportaria una dimissió dels responsables d'aquella època. Però és evident que molts que s'han erigit en inquisidors tenen als seus partits centenars de casos amb imputats i condemnats per corrupció, començant pel PP i el PSOE.
Parlem del pressupost. Es preveu que tingui unes retallades descomunals...
El nostre objectiu és que les retallades siguin zero.
Una quimera.
Sí que es pot aconseguir i hi ha tres vies. Que l'Estat espanyol deixi d'espoliar almenys una quarta part del que ens pren cada any. Una altra via. De la part que suposament sí que ens torna, l'Estat ens en deu 8.000 milions. Que ens pagui la meitat d'això i no hi haurà cap retallada. I hi ha una tercera via. Que ens deixi accedir als mercats financers i que puguem tenir un sostre de dèficit del 2,1%, en lloc del 0,7% que ens imposa. El problema, doncs, és que els nostres diners no existeixen per tots aquests motius [...]. A més, el Parlament Europeu també recomana bona part d'aquestes mesures.
Però vostè i gairebé tothom té clar que Espanya difícilment aplicarà aquestes receptes.
Doncs serà un pressupost terrible per culpa del govern espanyol. Viurem una situació molt difícil perquè en un país amb 885.000 aturats i en el conjunt dels Països Catalans, 1,7 milions, és evident que qualsevol retallada tindrà un efecte devastador.
Per on es pot retallar si l'any passat Mas ja va dir que hi havia el risc de tocar os?
No és que es retalli, és que els diners no existeixen, perquè ens els prenen. I què afectarà aquesta falta de liquiditat? L'ensenyament, les polítiques socials i la salut, perquè són el 80% del pressupost. I a més l'Estat prohibeix les solucions que proposa ERC com ara l'impost sobre dipòsits bancaris.
I ERC està disposada a avalar aquests comptes?
No hi ha alternativa. Si ERC es queda a un cantó, amb qui creu que pactarà CiU? Una altra alternativa és prorrogar el pressupost, però els diners continuaran sense ser-hi. I si no hi ha pressupost, hi haurà eleccions anticipades i, sigui quin sigui el resultat, el problema serà el mateix. Com veu, la independència és una necessitat molt urgent.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.