Política

“Anem pel camí de restaurar la plenitud nacional del país”

El president Mas advoca per seguir la seva ruta sobiranista amb “energia”, “compromís” i “pulcritud democràtica”

Duran insisteix a demanar al govern espanyol una proposta que rebaixi la tensió

El president de la Generalitat va ser un dels milers de lectors que van trobar encertada la iniciativa d'El Punt Avui, que ahir va reproduir a doble pàgina la Declaració de Sobirania i del Dret a Decidir del Poble de Catalunya, aprovada dimecres pel Parlament amb l'objectiu que tothom qui ho vulgui la pugui conservar en les millors condicions. En la imatge, Mas observa la declaració acompanyat de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent, en un moment de la visita que el president va fer ahir a la capital del Bages.


La resolució sobre la sobirania de Catalunya aprovada dimecres al Parlament és una presa de posició política sense efectes pràctics immediats, com ja ha admès el govern després que l'executiu espanyol hagi anunciat que l'Advocacia de l'Estat estudia si es pot recórrer al Constitucional, però, en tot cas, els gestos simbòlics són cabdals en el guió sobiranista dissenyat pel govern i ERC. I ahir el president Artur Mas no va desaprofitar l'ocasió d'insistir-hi. Mas assistia a la inauguració de l'atri acabat de rehabilitar de la Seu de Manresa, i va comparar els treballs al temple amb la “rehabilitació” del fet nacional català, segons informa ACN.

“A la Seu es va pel camí de restaurar la plenitud del temple, i a Catalunya també anem pel camí de restaurar la plenitud nacional del país.” Un camí que hauria de servir per assolir “una Catalunya en llibertat” que disposés de tots els instruments legals d'un estat per posar-los “al servei de la gent”.

Mas va evitar referir-se directament a les crítiques que el govern espanyol ha fet al pronunciament del Parlament, però va demanar als que no comparteixen l'objectiu final d'una Catalunya estat que no posin traves al projecte. “Del que es tracta és de poder expressar les idees de cadascú sense demonitzar-les”, va dir, i va advocar per “viure aquests moments amb energia i compromís” i amb “pulcritud democràtica”.

I la situació econòmica? Segons Mas, “aquesta vegada hi ha una opinió generalitzada que l'any 2013 serà el darrer any de la crisi”.

Mentre el convergent Mas insistia a la capital del Bages en el seu discurs secessionista, el seu soci Josep Antoni Duran i Lleida, líder d'Unió, anunciava a Catalunya Ràdio que durant una trobada a Xile amb el ministre espanyol d'Afers Estrangers, Manuel García-Margallo, li va demanar que el govern de Rajoy faci una proposta per rebaixar la tensió entre els executius espanyol i català que tingui en compte el “plantejament fiscal” i no menystingui aspectes “bàsics” com ara la llengua, la cultura i l'educació. Per Duran, en aquest sentit, ni té lògica la llei Wert ni perseverar en “la discriminació en inversions públiques en el territori català”. El líder democratacristià va llançar una advertència als de Rajoy: “Creuen que tenen la batalla guanyada perquè coneixen les dificultats per a la independència amb vista a la Unió Europea”, va dir, sense negar aquest punt, però els va recordar que si Catalunya “té un problema”, també el té l'Estat espanyol.

El PP català tampoc va desaprofitar el dissabte per mantenir l'intercanvi de retrets amb el govern de Mas, aquest cop per boca del seu portaveu, Enric Millo, que va instar l'executiu convergent a deixar-se de “declaracions sobiranistes” i aportar “solucions” a la crisi, que impliquen aprovar “la llei més important d'una legislatura, que és la dels pressupostos”.

LA FRASE

No hi ha cap esquerda sobre la consulta; cal trobar el marc legal, com més millor, i treballar en la pregunta o preguntes
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.