Política

L'oposició rebutja l'oferta “buida” de diàleg de Mursi

El Front de Salvació Nacional exigeix garanties per negociar amb el president egipci

Quarta jornada de disturbis al Caire

El Front de Salvació Nacional va rebutjar ahir la convocatòria per dialogar que el president egipci, Muhammad Mursi, va fer diumenge a la nit. El principal grup de l'oposició, una coalició de formacions polítiques encapçalades pel premi Nobel de la Pau Mohammed elBaradei, va argumentar que la invitació és “buida” ja que “no ofereix les garanties mínimes per a una discussió seriosa”.

Tot i que ahir no van aclarir aquestes condicions, prèviament havien exigit al president la derogació de la constitució i la formació d'un govern d'unitat. El Front podria estar discutint exigir també un avançament electoral, tot i que en els darrers dies membres de la coalició han mostrat visions contradictòries sobre aquest punt. El col·lectiu ja havia rebutjat el desembre una anterior invitació del mandatari per dialogar. Llavors la va valorar com a “cosmètica i insubstancial”, uns adjectius molts similars als que ahir es van emprar de nou.

Els Germans Musulmans van valorar aquesta negativa com a la pèrdua d'una oportunitat històrica i una “evasió de la responsabilitat nacional” que “pretén treure profit de la sang vessada”. El no del Front va condemnar al fracàs el diàleg de Mursi, que tenia lloc amb l'assistència de nou figures polítiques.

Sense alternatives sobre la taula no queda clar quina serà la sortida d'una crisi que ja ha provocat la mort de cinquanta persones en els darrers dies. Els enfrontaments van tornar a reproduir-se ahir per quart dia consecutiu al centre del Caire i a la ciutat de Port Saïd, on es van repetir incidents als voltants de les comissaries. D'altra banda, oficials de policia de quatre províncies van amenaçar ahir de fer vaga si el ministeri no garanteix la seva seguretat davant el que definia com a “actes de vandalisme”.

Poder de detenir civils

El govern va tornar a recórrer a les forces armades per sortir del pas i va donar ahir a l'exèrcit el poder de detenir civils. La decisió va ser ratificada pel Consell de la Xura, la cambra alta del Parlament egipci, que també va aprovar l'establiment de l'estat d'emergència a les tres províncies del canal de Suez. Unes províncies que van desafiar el toc de queda organitzant manifestacions nocturnes contra la decisió presidencial.

LA FRASE

No estem en contra d'asseure'ns a discutir, però no deixarem que el poble s'entauli en un fals diàleg
Mohammed el Baradei
Premi Nobel de la pau egipci

LA XIFRA

15
partits
i figures polítiques egípcies havien estat convocades pel president Mursi per dialogar.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.