Política

Catalunya sense exèrcit

Demanen en un manifest pacifista que la independència no comporti crear unes forces armades catalanes

Té el suport de Lluís Llach, Jaume Cabré, Sergi López, Joel Joan i Arcadi Oliveres

Reivindiquenque Catalunya té una “arrelada cultura a
favor del diàleg i la pau”

Una Catalunya independent hauria de tenir exèrcit? Hauria d'integrar-se a l'OTAN? Hauria d'enviar soldats a l'Afganistan o l'Iraq? Un grup d'històrics del pacifisme català presentarà demà un manifest, signat per artistes com ara Lluís Llach, Jaume Cabré, Sergi López i Joel Joan, per demanar que en cas d'independència el futur estat català no creï un exèrcit propi. Primer, perquè, segons diuen, “Catalunya té una arrelada cultura a favor del diàleg i la cooperació entre els pobles”; i, a més a més, perquè, tal com argumenten, comportaria una despesa milionària i sempre insuficient.

El manifest Catalunya per la seguretat humana i la pau, impulsat pel Col·lectiu Pau i Treva, contradiu l'estesa idea que tot país independent té un exèrcit propi. Actualment una vintena de països al món no tenen exèrcit. Costa Rica, a l'Amèrica Central, és el més conegut, ja que la seva constitució prohibeix l'exèrcit; la resta de nacions no militars són illes del Carib o d'Oceania. Islàndia tampoc té forces armades permanents, però és un cas diferent: és membre de l'OTAN, disposa de forces de peacekeeping i té acords de defensa mútua firmats amb els Estats Units, Noruega i Dinamarca. Catalunya, en un hipotètic futur independent, podria aspirar a acords similars amb la UE. Els signants defensen que en la construcció d'un nou estat no caldria reproduir estructures que consideren “obsoletes i negatives”, com ho són els exèrcits, sense desprestigiar la idea de “seguretat humana”. El col·lectiu reivindica que Catalunya té una “arrelada cultura a favor del diàleg, el respecte i la cooperació entre pobles” i que “la cultura de pau és un tret identitari propi”.

L'escriptor Jaume Cabré; els cantants Lluís Llach, Maria del Mar Bonet i Marina Rossell; els actors Sergi López i Joel Joan; la popular monja Teresa Forcades; el filòsof Josep Maria Terricabras i els veterans activistes per la pau Arcadi Oliveres i Alfons Banda són alguns dels centenars de signants del manifest pacifista. La majoria són declaradament independentistes. Tanmateix, no volen que un estat independent comporti més militarisme i més despesa en armament. Creuen que ja existeixen efectius per assumir els nous organismes que potser caldria crear (servei d'intel·ligència, control de fronteres i de l'espai aeri, etc.). Actualment a Catalunya hi ha, segons dades oficials, uns 38.000 efectius de forces de seguretat (Mossos d'Esquadra, Policía Nacional, Guàrdia Civil i policies locals). Una invasió és, en el context actual, molt improbable. Amb el manifest busquen enfrontar-se, en un debat públic, a veus com ara la de Miquel Sellarès, director del Centre d'Estudis Estratègics de Catalunya, partidàries de crear un exèrcit i integrar-se a l'OTAN per aliar-se amb les potències occidentals.

TWITTER: @sergipicazo

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.