Política

El PSC confia en la renovació d'idees per solucionar la crisi

La direcció manté el full de ruta i inclou el procés de primàries i l'organització el 2014 d'una convenció progressista

Incorpora els crítics Àngel Ros i Joan Ignasi Elena en l'equip de treball

El PSC es dóna el termini d'aproximadament un any per aconseguir “sintetitzar” les diferents sensibilitats que hi ha al partit. En cas que el procés de renovació, que es va obrir ara fa poc més d'un any, no aconsegueixi aquest objectiu, la ruptura podria estar a tocar. A hores d'ara, però, ningú vol parlar de trencament, conscient, d'altra banda, que encara queda molt a parlar en el terreny ideològic, sobretot pel que fa al dret a decidir dels catalans i del paper que pugui tenir el PSC en els futurs debats parlamentaris que sobre aquest tema impregnaran la desena legislatura. Per això ahir es va decidir mantenir la data del 2 de febrer per celebrar el consell nacional que ha de donar el tret de sortida a aquest debat d'idees.

Convenció progressista

La paraula que, segons el portaveu del partit, Jaume Collboni, més es va repetir en l'executiva va ser la de síntesi, un objectiu que ahir ja es va intentar visualitzar amb la incorporació de dues veus crítiques, les dels diputats Joan Ignasi Elena i Àngel Ros, a la redacció dels documents i a l'organització de la primera convenció oberta progressista que celebrarà el partit el 2014. L'acte ja estava previst de fer abans del conflicte, ja que formava part del procés de renovació que el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va impulsar arran de la davallada electoral del novembre passat. Ara, però, una de les novetats és obrir l'organització del debat al sector més crític amb la seva participació en un grup en el qual ja hi havia el secretari d'acció política, Antoni Balmón; els diputats Miquel Iceta i Jaume Collboni, i la secretària d'acció política europea, Ester Niubó. La convenció estarà precedida al llarg del 2013 per quatre trobades més a l'entorn dels temes: democràcia, socialdemocràcia, federalisme i Europa.

Tornen les primàries

Un dels temes que va quedar ajornat per la convocatòria de les eleccions al Parlament i que més crítiques va arrencar del sector crític, l'organització d'unes primàries per escollir candidat, va quedar rescatat ahir per la direcció, que l'ha prioritzat en l'agenda política dels socialistes amb l'aprovació, el març d'aquest any, del reglament en un consell nacional. Abans, el document passarà per l'executiva.

Aquesta és la “solució política” que la direcció ha adoptat per tancar les ferides que s'arrosseguen des de fa un any quan, ja en el congrés del partit, celebrat el desembre del 2011, es va renunciar a incorporar el dret a decidir per més tard rescatar-lo per al programa electoral fruit del debat polític que havia propiciat la manifestació ciutadana de l'Onze de Setembre.

Tot i el to “reconciliador” de membres de la direcció, els diputats díscols van ser objecte de més d'un retret per haver trencat la disciplina de vot durant l'aprovació de la declaració de sobirania la setmana passada al Parlament. També van rebre la confirmació que se'ls multava per aquest fet amb els 400 euros que preveu el reglament. “Girem full en el greu episodi viscut”, va confirmar Collboni. Tot i això, la feina resta per fer en uns moments en què els plantejaments enfrontats es poden aguditzar amb la presentació en ajuntaments i consells comarcals de la declaració de sobirania aprovada per CiU, ERC, ICV i on càrrecs electes del PSC estan donant el sí al text, contràriament al que va passar a la cambra catalana.

LA FRASE

Girem full i ens centrarem a reorientar el nostre projecte polític
Jaume Collboni
portaveu i diputat del psc
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.