Política

La consulta serà vinculant i el govern n'acatarà el resultat

Homs sosté que, al marge del marc legal escollit, s'acceptarà “democràticament” la decisió perquè, si no, ni s'organitzaria

La Generalitat intensificarà l'acció exterior tot i l'amenaça de censura de l'Estat

Que ningú no en dubti. El resultat de la consulta sobre el dret a l'autodeterminació serà vinculant i acatat pel govern en termes “democràtics” sigui quina sigui la decisió que prenguin els ciutadans. Amb aquesta contundència, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va voler esvair tota ombra de dubte a l'entorn del procés del referèndum, i va vincular-lo al que determini la llei de consultes que s'ha de tramitar o a la creació del Consell de Transició Nacional, que va amb més retard del que es preveia. I és que Homs va insistir en una idea: al marge del marc legal que l'empari, serà vinculant. La reflexió que va fer és que, si no hagués de ser vinculant, ni s'hauria iniciat el procés: “El que ens estem plantejant és donar la veu al poble de Catalunya i fer-ne cas. Un no munta tot aquest sidral per fer una consulta i dir que no l'afecta si el resultat no li va bé.” A banda d'això, va recordar que el referèndum de l'OTAN no tenia efectes jurídics, però en canvi va tenir conseqüències polítiques. El portaveu del govern va augurar que fins i tot els que són contraris a la consulta n'acataran el resultat. Homs no va concretar ahir com s'aplicarà la decisió que en surti.

Més acció exterior

Com ja va fer dilluns el president Artur Mas, el conseller de la Presidència també va parlar de la llei que estaria preparant l'Estat per limitar l'acció internacional de les comunitats autònomes. I ho va fer per advertir que no només es continuarà fent acció exterior, sinó que s'intensificarà. Qüestionat sobre si s'ha notat més pressió de l'Estat sobre les delegacions que la Generalitat té a l'estranger, es va limitar a constatar que “hi ha un cos diplomàtic molt professional i un PP molt bel·ligerant”. També va ironitzar quan va afirmar que l'executiu de Mariano Rajoy “no entén com va el món” i que, a diferència del Ministeri d'Afers Estrangers, ell no es gastarà mai 330.000 euros en coberteria i estovalles. Segons ell, l'activitat a l'estranger no és cap fantasia, sinó que té una doble acció: explicar el procés que viu Catalunya i, també, revifar el vessant econòmic a través de l'acció internacional. “En un moment com l'actual, pensar que això d'anar a voltar és un caprici és no ja del segle passat, sinó de dos segles enrere”, va concloure.

El conflicte entre Estat i Generalitat continua vigent, i ahir el Consell Executiu va acordar sol·licitar un altre dictamen al Consell de Garanties Estatutàries sobre la invasió de competències de dues disposicions addicionals de la llei de pressupostos de l'Estat en matèria laboral i de dependència.

Més nomenaments

La configuració de l'equip de la nova legislatura continua, i ahir hi va haver set nomenaments nous. Van ser els de Fernando Brea (delegat territorial a Barcelona), Joan Cañada (secretari de Cooperació i Coordinació d'Administracions Locals), Jordi Souto (director general d'Administració Local) Jordi Aurich (director general de Protecció Civil), Ramon Parés (director general de Prevenció i Extinció d'Incendis), Pere Torres (secretari d'Empresa) i Joan Tarradellas (conseller delegat a ACC1Ó).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.