Política

Barcelona votarà reconèixer el dret a la sobirania

El ple debatrà una moció d'ERC de suport a la declaració del Parlament

La gran incògnita és la posició que tindrà el PSC

L'abrandat debat sobre el dret a decidir al Parlament, que fa una setmana va acaparar portades, es reproduirà divendres a escala domèstica en el ple de l'Ajuntament de Barcelona. El grup d'Unitat per Barcelona –integrat per regidors d'ERC i Democràcia Catalana– hi portarà a votació una proposició de suport a la declaració ratificada recentment per la cambra, i en què s'expressa que Catalunya te “caràcter de subjecte polític i jurídic sobirà”. Atenent a un argument a vegades voluble, com és el de la lògica de partits, el text s'aprovarà gràcies a la suma majoritària que conformen CiU, ICV-EUiA i UxB. Qualsevol altre resultat que sigui conseqüència d'una fractura d'aquest bloc es podria qualificar de sorprenent. El regidor d'ERC, Jordi Portabella, però, ja va donar ahir per fet que el text prosperarà. “Quedarà acreditat que a l'Ajuntament de Barcelona també hi ha una majoria democràtica a favor del dret a decidir” va asseverar.

Després del que va succeir al Parlament, bona part de l'interès bascularà sobre quina posició adoptarà el PSC durant la discussió. Una incertesa que ahir va pujar de grau després que el president del grup socialista, Jordi Martí, admetés que hauria votat afirmativament la proclama de la cambra. Aquesta posició, però, no és ni molt menys unànime entre els seus companys de bancada, especialment entre els més afins a la direcció de la federació barcelonina del PSC. S'albira divisió. Per si de cas, UxB planteja que la votació pugui arribar a ser secreta.

Per qüestions reglamentàries, la presentació d'aquesta proposició impedirà que UxB porti a aquest mateix ple un altre text en què sol·licita l'adhesió de Barcelona a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI). Caldrà esperar, doncs, fins a la pròxima sessió. Això donarà prou marge de temps per aconseguir els cinc vots, d'ICV-EUiA o el PSC, que segons l'AMI encara els falten per obtenir el suport necessari.

LA FRASE

Jo no hauria tingut cap inconvenient a votar afirmativament la declaració del Parlament
Jordi Martí
president del grup municipal del PSC a l'AJUNtament de barcelona

Martí ja és candidat a les primàries

En públic i en privat ja havia expressat obertament la seva voluntat de concorre-hi. Però ahir ho va oficialitzar. El president del grup del PSC, Jordi Martí, va aprofitar una conferència per anunciar la seva voluntat de presentar-se a les primàries per escollir el candidat del partit a l'alcaldia de Barcelona. Martí va exposar que la seva voluntat és articular una plataforma, batejada com a Moviment Barcelona, que vagi més enllà de les sigles socialistes i aglutini moviments socials, entitats o personalitats de perfil progressista. El rector de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) Josep Joan Moreso i l'exdiputat del PSC Toni Comín són les primeres adhesions que ha rebut.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.