Política

El PSC a la Diputació de Girona sí que vol decidir

Només el diputat i alcalde de Blanes, Josep Marigó, va votar en contra de la moció aprovada per tots els grups

ERC i CiU presentaven junts la moció d'adhesió a la declaració del Parlament

Sis dels set diputats que té el PSC, a l'oposició a la Diputació de Girona, van votar ahir a favor d'una moció d'adhesió a la Declaració de Sobirania i el Dret a Decidir del Poble de Catalunya. D'aquesta manera la moció, presentada conjuntament pels grups de CiU –al govern– i ERC –a l'oposició–, es va aprovar en el ple ordinari d'ahir amb 25 vots a favor dels 26 emesos. L'únic vot en contra va ser el del diputat i alcalde de Blanes, Josep Marigó (PSC). Tenint en compte que el text sotmès a votació reprenia en el preàmbul la Declaració de Sobirania adoptada pel Parlament de Catalunya, el 23 de gener passat, i instava els diputats gironins a donar-hi suport, el vot dels grups de CiU i ERC no eren cap incògnita: Lluís Sais (pel grup d'ERC) i Pere Vila (per CiU), no només van defensar el dret a decidir, sinó que van deixar clar que votarien “sí” quan es faci la consulta. Sais també va insistir en el fet que “ningú ha de tenir por, ni els partidaris del sí ni els del no, davant d'un exercici de democràcia”.

“Moment de sumar”

Maria Teresa Ferrés, presidenta del grup socialista, va anunciar la llibertat de vot dels diputats socialistes amb relació a la moció. “Com a representants del món local i gironí, un món amb veus plurals i diverses, hem copsat la voluntat majoritària de la societat catalana de ser consultada. És el moment de sumar, més enllà dels colors polítics, per fer-ho possible, i per tant ens sumem a donar suport a la moció”, va dir Ferrés. Tot i reivindicar el dret a decidir des del PSC i donant el suport a la moció presentada per ERC i CiU, Ferrés va justificar la llibertat de vot i no pas el vot favorable, perquè, segons ella, el que es votava ahir a la Diputació de Girona no era una moció a favor del dret a decidir, sinó una moció de suport a la Declaració de Sobirania aprovada pel Parlament de Catalunya. La presidenta del grup socialista només va matisar el seu suport a la moció d'ERC i CiU, advertint que donar suport al dret a decidir “implicava respecte pels partidaris del sí i del no” i apel·lant a “fer política, i no pas a la política dels cops de porta”.

El fons i la forma

La representant socialista també va deixar clar que estaven d'acord en el fons però no en la forma, referint-se a la declaració adoptada pel Parlament de Catalunya. Amb aquestes explicacions prèvies, el grup socialista –amb l'excepció de Marigó– va sumar els seus vots favorables a la moció juntament amb els d'ERC i CiU. Posteriorment al ple, Josep Marigó va justificar el seu vot negatiu explicant que ell era favorable al dret a decidir però no al sobiranisme, i que per tant havia emès un vot de coherència amb aquesta posició.

LA FRASE

Estem d'acord en el fons del dret a decidir, no en les formes, i amb respecte pel sí i pel no
Maria Teresa Ferrés
grup PSC, Diputació de Girona

“Estil gironí de fer política”

“Em congratulo per l'estil gironí de fer política; si a Catalunya hagués funcionat com aquí, hauria estat molt millor per a tots plegats”, va dir ahir Pere Vila, portaveu de l'equip de govern de CiU a la Diputació de Girona, que va valorar la pràctica unanimitat que va aconseguir la moció d'adhesió a la Declaració de Sobirania. I és que tenint en compte que el Partit Popular no té representació a la Diputació de Girona, aquesta moció sobre el dret a decidir passa a ser una de les més consensuades en un ple. Escoltant les explicacions de vot dels representants de les tres formacions (CiU, ERC i el PSC, amb l'única excepció que confirma la regla de Josep Marigó), hi havia la sensació d'un “estil gironí” de fer política. Una sensació que va quedar reflectida en el vot unànime dels 26 diputats gironins que ahir també van elegir Joan Giraut per a la presidència en substitució de Jaume Torramadé.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.