Política

Cinc imputats més en el cas de la màfia russa a Lloret

L'Audiencia Nacional cita un gestor i un economista que treballaven per a Petrov i tres ciutadans russos més

Deixa en llibertat el tinent d'alcalde de Lloret Josep Valls però li retira el passaport

L'operació Clotilde contra la màfia russa a Lloret de Mar avança. L'Audiencia Nacional ha citat a declarar com a imputades cinc persones més relacionades amb Andrei Petrov, considerat el capitost d'una facció de la màfia russa establert a Lloret i sospitós d'haver blanquejat més de cinquanta milions d'euros. Els nous imputats, que ja han prestat declaració davant de la Guàrdia Civil a Girona, són l'economista Joan Ernest Ribas Donato i el gestor de Lloret José Luis López Morales, que s'encarregaven de portar la comptabilitat dels negocis de Petrov, i tres ciutadans russos (Vladímir Poroixin, Iuri Krixtal i Ievgueni Kudriavtsev) establerts també a Lloret que haurien participat en els negocis de Petrov o bé li haurien fet préstecs. Krixtal regenta l'empresa Brokks Lloret SL, oficialment dedicada a negocis immobiliaris i d'hostaleria, i Kudriavtsev regenta Consorcio Integral de Servicios Siglo XXI SL, dedicada a la construcció, el sector immobiliari i la gestió d'activitats recreatives, viatges i d'aventura. Vladímir Poroixin és treballador de l'empresa de Petrov.

La investigació, dirigida pel titular del jutjat d'instrucció número 6 de l'Audiencia Nacional, Eloy Velasco, considera que Petrov, que operava a Lloret a través de dues empreses legalment registrades –Development Diagnostic Comany SL (DDC) i Vikser Finkas Management SL–, era el representant a Catalunya d'un ramal de les organitzacions mafioses Solntsevskaia i Solomonskaia, que a Rússia obtenen diners il·lícitament sobretot a partir del frau a la hisenda pública i l'estafa. Petrov tenia un marge d'autonomia important però havia de rendir comptes als seus caps a Rússia: Víktor Kanaikín i Serguei Nalimov. Petrov, que té permís de residència des de l'any 2000, i que va treballar venent xurros a Lloret, va començar a fer importants inversions a partir del 2006, aproximadament, i les investigacions apunten que el diner provenia de la màfia i arribava a Lloret després d'haver passat per paradisos fiscals.

Viatges a Andorra

Els investigadors han detectat un important capital (més de 50 milions de dòlars) a Andorra en comptes a nom d'Andrei Petrov, que han estat bloquejats per les autoritats andorranes, que han col·laborat amb la Guàrdia Civil. La secretària personal de Petrov, Jessica Oleguin, que ara està en llibertat vigilada a casa seva, va admetre davant del magistrat Velasco que sovint feien viatges a Andorra amb cotxe per traginar els diners, però va assegurar que ella desconeixia quines eren les quantitats que duien en cada viatge. L'Audiencia també investiga els comptes a Andorra de l'arquitecta Pilar Gimeno, que feia els projectes de les obres de Petrov, però que es considera que estava integrada en la xarxa mafiosa i a qui s'imputa també pertinença a organització criminal. Un càrrec que ara també pesa sobre l'economista imputat. Els cinc nou imputats declararan demà a Madrid.

Josep Valls, en llibertat

Eloy Velasco va interrogar ahir el tinent d'alcalde de Lloret i president del club de futbol, Josep Valls, que va quedar en llibertat, imputat per prevaricació i suborn, i li va retirar el passaport com a mesura cautelar per evitar que pugui fugir del país i evadir l'acció de la justícia. Valls va haver de respondre sobre la comptabilitat del club de futbol que presideix i que estava patrocinat per Petrov, que aportava 30.000 euros cada quatre mesos entre el club d'hoquei i el de futbol. Petrov va explicar en la seva declaració que Josep Valls i el llavors alcalde de Lloret, Xavier Crespo, el pressionaven perquè patrocinés els clubs, que es veia obligat a fer les aportacions i que quan es va atipar de fer-les va començar a tenir problemes amb les llicències urbanístiques.

Catorze imputats

Comptant Xavier Crespo, que serà citat al TSJC per la seva condició d'aforat per ser diputat de CiU al Parlament, i els cinc homes que declararan demà, ja són catorze les persones imputades en el marc de l'operació contra la màfia russa a Lloret.

Hi ha tres empresonats: Andrei Petrov, el seu cunyat i home de confiança Konstantin Misxanin i l'arquitecta Pilar Gimeno, l'única que es va negar a declarar. En llibertat però imputats hi ha Borís Petrov, el pare d'Andrei; la secretària Jessica Oleguin; el president del club d'hoquei, Joan Perarnau; l'agent immobiliària Teresa Gimeno, germana de l'arquitecta, i ara Josep Valls.

LA XIFRA

14
imputats
en el cas de la màfia russa de Lloret destapat a través de l'operació Clotilde

LA DATA

01.02.13
Declararan
com a imputats dos professionals que treballaven per a Petrov i tres russos

L'oposició demana que l'alcalde aparti Valls de les seves funcions

Els partits de l'oposició van ser ahir més o menys contundents a l'hora de demanar que l'alcalde, Romà Codina, destitueixi el regidor imputat dels seus càrrecs. El PSC, en una nota de premsa feta pública ahir, s'adreça a Codina per demanar-li que li retiri totes les responsabilitats a l'Ajuntament. “Preval la presumpció d'innocència, però està clar que la imatge política cap a la ciutadania no és bona. La gent no entendrà que Valls continuï al seu lloc estant pendent d'aquests càrrecs”, va manifestar ahir la regidora del PSC Anna Pasqual.

El portaveu del Millor, Marc Fuertes, en canvi, s'adreça directament a Valls en la seva petició. “Ha de dimitir, i si no demanarem a Romà Codina que li retiri les funcions”, va dir ahir. Fuertes va manifestar que tota l'oposició farà front comú en aquest tema. El portaveu del PP, Enric Martínez, es va manifestar en termes semblants: “Si Valls no dimiteix voluntàriament, l'alcalde l'ha de destituir de les seves responsabilitats”, va dir. Ahir l'equip de govern va mantenir un mutisme absolut sobre el tema. L'alcalde es va limitar a dir que esperava a poder parlar amb Josep Valls directament abans de prendre qualsevol decisió. Valls va arribar ahir a Lloret procedent de Madrid.

D'altra banda,l'Ajuntament de Lloret va fer públic que les despeses dels viatges de Romà Codina a Rússia van ser pagades per Lloret Turisme. Codina va assistir a les fires de Moscou dels anys 2009, 2010, 2011 i 2012.

NURI FORNS

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.