Política

El ple de Barcelona aprova la declaració sobiranista i fa visible l'esquerda al PSC

El cap socialista, Jordi Martí, s'absté i queda sol trencant la disciplina de vot per l'absència d'altres regidors díscols

CiU, ICV-EUiA i UxB hi donen suport en bloc

Amb la solemnitat que atorga l'aprovació d'una proposició amb rang de declaració institucional, el ple de l'Ajuntament de Barcelona va expressar ahir el seu suport polític a la proclama sobiranista ratificada dies enrere pel Parlament. Malgrat la transcendència del redactat del document, l'expectació estava focalitzada, però, en quina seria la posició dels diferents regidors i, més específicament, els de la bancada socialista. Al final, el resultat va ser el previsible. CiU, ICV-EUiA i Unitat per Barcelona hi van votar favorablement sense fissures, i el PP, en contra. En el cas del PSC, però, es va produir l'esperat gest de dissidència. El president del seu grup municipal, Jordi Martí, es va abstenir, mentre que la resta dels seus companys de files expressaven un no ostentós. Una mostra més, l'enèsima, de fins a quin punt la qüestió nacional ha esquinçat el partit.

A diferència de la resta de qüestions del ple, la votació d'aquest punt va tenir caràcter nominal. Per expressar el sentit majoritari del grup del PSC, Martí no va intervenir en el debat i va cedir la paraula al regidor Guillem Espriu. Aquest va justificar la seva oposició a la proposició amb l'argument que “no aporta cap element de debat nou respecte a la que va aprovar el Parlament”. Malgrat que a principi de setmana Martí va afirmar públicament que hauria donat el seu sí al text de la cambra catalana, al final ahir va optar per abstenir-se. Per quin motiu? Per no provocar una fractura encara més profunda al grup municipal que presideix, i sobre el qual manté una posició minoritària en una qüestió crucial, però que no és d'àmbit municipal.

Tot i que va ser l'únic que finalment va trencar la disciplina de vot, aquest resultat va quedar alterat per circumstàncies alienes. Problemes d'incompatibilitat d'agenda motivats pel canvi de dia del ple –normalment es fan l'últim divendres de cada mes– i els estralls de la grip van provocar que tres regidors del PSC no assistissin ahir a la discussió –Gabriel Colomé, Jordi William Carnes i Joan Trullen–. I almenys dos d'ells, es dóna per fet que també s'haurien abstingut. Aliè a aquest enrenou, el ponent de la proposta, Jordi Portabella, expressava la seva satisfacció pel moment: “Barcelona ha mostrat el seu suport a un procés d'aprofundiment democràtic”, va exposar.

Fainé apel·la al diàleg amb el govern espanyol

El president de Caixa Bank, Isidre Fainé, va intentar ahir esquivar el debat sobiranista que està impregnant Catalunya durant els últims mesos, però va fer una crida al diàleg entre els governs català i espanyol, i va destacar que detecta “voluntat de concòrdia” en aquest aspecte. En la presentació de resultats de l'entitat bancària, Fainé va destacar que confia en els “lideratges” per les dues bandes i va fer referència a l'entrevista del rei Joan Carles amb el president de la Generalitat, Artur Mas, que va tenir lloc abans-d'ahir. “Vaig veure les imatges de televisió –va indicar– i es palpava una voluntat de diàleg, de consens, d'acord dintre del marc de la llei”. Tot i afirmar que no volia entrar en consideracions polítiques, va assenyalar que s'ha d'anar “en aquesta direcció”, cosa que, a parer seu, “seria bo per als catalans i per als no catalans”. “Hi ha voluntat de diàleg i anem pel bon camí”, va reblar Fainé.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.