Política

Resposta tèbia dels EUA

La Casa Blanca respon a la petició de suport al referèndum que li van demanar 33.000 persones reconeixent la singularitat de Catalunya

En la resposta al·lega que es tracta d'un assumpte intern de l'Estat

Moltes són les veus que han reclamat la implicació de la comunitat internacional per donar més força al procés cap a la sobirania de Catalunya. Des d'experts en política internacional fins a formacions o societat civil han coincidit a dir que la internacionalització de la situació va a favor dels interessos sobiranistes. Una de les iniciatives que es va muntar fa uns mesos justament amb aquest objectiu va ser la petició tramesa a la Casa Blanca perquè s'hi pronunciés. Va ser signada per 33.070 persones i enviada a We the people. Es tracta d'un dels webs de l'administració nord-americana en què els ciutadans poden presentar peticions al govern perquè aquest es pronunciï sobre diversos assumptes. El text que es va trametre posava de manifest que Catalunya està immersa en un procés per decidir el seu propi futur, que té una llengua, una cultura i unes tradicions que sovint no són respectades per l'Estat espanyol i que molts catalans no se senten espanyols. També s'hi recorda que un milió i mig de persones van sortir al carrer per la Diada i que l'executiu de Mariano Rajoy simplement ho va ignorar. Per tot això, i acollint-se als principis rectors de la Declaració d'Independència dels Estats Units, es reclamava a l'administració presidida per Barack Obama que donés suport a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació.

Però la resposta dels Estats Units sobre la qüestió és tèbia i breu. En la missiva, els Estats Units reconeixen “la singularitat catalana i les tradicions del poble català”. No obstant això, consideren que no els toca opinar sobre el procés que es viu a Catalunya. En la seva opinió, fer-ho seria entrar en qüestions que no els corresponen: “La situació de Catalunya és un assumpte intern de l'Estat espanyol.” Així doncs, la Casa Blanca no es defineix sobre si donaria suport o no a una hipotètica independència, però va més enllà i avala les tesis que diuen que perquè això sigui possible s'ha de fer dins del marc constitucional. L'administració nord-americana es mostra convençuda que “el govern i el poble d'Espanya resoldran aquest assumpte de conformitat amb les seves lleis i la Constitució”.

Una altra resposta pendent

Si bé l'administració nord-americana ha respost la iniciativa sobre la celebració del referèndum, no ho ha fet en relació amb una altra petició que s'hi va fer en sentit contrari: la petició alternativa de suport als catalans que se senten espanyols, que amb prou feines ha recollit 300 firmes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.