Política

“O Espanya admet el dret a decidir o té un futur delicat”

Pere Navarro insta el PP i el PSOE a acceptar que Catalunya triï el seu camí

Demana una reforma constitucional

Tot i haver votat el 23 de gener contra la Declaració de Sobirania al Parlament, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va fer ahir un pas endavant més en la seva defensa del dret a decidir i va recordar a la classe política espanyola, en una entrevista al Canal 3/24, que, si no l'admet, l'Estat també en sortirà perjudicat. “O el PSOE i el PP reconeixen el dret a decidir del poble de Catalunya o la seva Espanya és una Espanya que té un futur molt delicat”, els instava. “És el que hem de fer entendre a la resta d'Espanya i d'Europa”, conclou.

L'endemà de signar una treva amb el sector més catalanista, Navarro li picava l'ullet en admetre la “discrepància clara” amb el PSOE, amb qui va marcar distàncies: “Ells diuen que el dret a decidir l'ha d'exercir tot el poble espanyol, i nosaltres diem que, si hi ha un territori com Catalunya, que té una clara personalitat política i jurídica, donat el cas, això es pot fer.” Això sí, va avisar que “el camí cap a la independència no és curt”, i va refermar la seva aposta pel federalisme, per al qual ja té el suport del PSOE, que “té més garanties jurídiques i polítiques, i més possibilitats de fer-se realitat”.

De fet, Navarro va alertar que la reforma constitucional ja resulta urgent per endegar un procés de regeneració democràtica, vist que “les institucions estan totes en crisi”: les polítiques, però també les judicials i fins i tot la monarquia. El dirigent es confessa “republicà”, però admet que “la monarquia ha fet un bon servei i pot continuar fent-lo”, això sí, “renovada i modernitzada”.

Navarro va dir que no necessàriament es posarà al costat de Carme Chacón si fa de nou el pas per encapçalar el PSOE, ja que el PSC “no pot prendre una posició oficial respecte cap candidat”. Pel que fa a la corrupció, va alertar: “Si haguéssim de considerar culpables tots els imputats faríem una injustícia.”

ICV veu un “escenari constituent”

El líder d'ICV, Joan Herrera, aposta en canvi per obrir un nou “escenari constituent” a l'Estat, aprofitant la moció de censura que impulsa contra Mariano Rajoy pels casos de corrupció en què se l'ha involucrat. Herrera va lamentar, a Catalunya Informació, que les regles de la Transició “hagin saltat totes pels aires”, si bé alertava que veu “irreal assolir el model federal a través del diàleg”, i creu que el dret a decidir és la millor manera d'arribar-hi. “I si Espanya no canvia obrirem nous escenaris”, concloïa. Herrera és crític amb la cimera anticorrupció convocada per Artur Mas perquè “és moment d'aprovar propostes concretes”. A més, creu que tots els imputats haurien de dimitir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.