Política

CiU fa efectiva la ruptura a la Diputació de Barcelona

Esteve confirma el trencament amb el PP, i avui destituirà els seus dos vicepresidents i explicarà el nou organigrama

Hi entrarà l'alcalde de Vilassar

Crònica d'un trencament anunciat. El president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, va confirmar finalment ahir, en la inauguració d'una biblioteca pública a Mataró, la ruptura del pacte de govern entre CiU i el PP a l'ens provincial, després que la setmana passada es desboquessin les especulacions en aquest sentit i ell mateix afirmés després del ple ordinari de dijous que la decisió seria “bastant imminent”. CiU, que té 20 diputats dels 51 de l'òrgan, governarà de moment en minoria, tot i que el PSC, el segon grup, amb 19 escons, ja s'ha mostrat obert a col·laborar-hi. Més inviable sembla un tripartit amb ICV (4) i ERC (2), que sumarien els mateixos sis escons que té el PP.

Esteve signarà avui mateix el decret de destitució dels populars Josep Llobet, com a vicepresident primer, i Ramon Riera, com a tercer. Tots dos havien estrenat precisament el càrrec en el ple de dijous, després que Alberto Fernández Díaz plegués en l'anterior com a diputat i número dos de l'ens supramunicipal. El relleu de Riera serà Joaquim Ferrer, alcalde de Vilassar de Mar, i el de Llobet, la futura mà dreta d'Esteve, no va transcendir ahir. Fonts de CiU van confirmar que el nou organigrama es donaria a conèixer aquest matí.

El mateix president, en tot cas, va avançar que, arran de la reestructuració que caldrà fer al govern, les àrees de Cultura i Promoció Econòmica i Turisme, fins ara a les mans del PP, passaran a CiU, i se n'ocuparan els diputats Mireia Hernández, portaveu del partit a Sant Adrià de Besòs, i Joan Roca, regidor de Vilassar de Mar.

La ruptura entre el PP i CiU es formalitza després del període de dos mesos que, arran de les eleccions del 25-N, la direcció convergent es va donar per replantejar-se les principals aliances amb els populars, per les greus divergències en la qüestió nacional. El partit ha hagut de convèncer en aquest temps el mateix Esteve, un dels reticents a la ruptura, que ja va dir dijous que no responia a problemes de gestió, sinó al “context polític general”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.