Política

Foment manté el polèmic acte ‘Anem per feina' però l'organitzarà en solitari

La patronal respon a les crítiques convocant només “les seves organitzacions sectorials” i fent-lo a la seva seu

Pimec decidirà ara si hi vol seguir participant

Foment va optar ahir per mantenir l'acte Anem per feina per al 14 de febrer que ve malgrat la polèmica politització dels últims dies. Tot i això, la junta directiva de Foment va respondre a les crítiques reduint el nombre de participants –només s'adreça a les seves organitzacions adherides– i traslladant l'escenari a casa seva: en lloc del Palau de Congressos de la Fira de Barcelona –la idea inicial– el faran a la mateixa seu de Foment. Després que algunes associacions empresarials expressessin dubtes, la patronal va fer un comunicat per reivindicar el caràcter estrictament “econòmic i empresarial” de l'acte i rebutjar qualsevol “posicionament polític” ja que, segons ells, “no formen part de l'agenda ni dels continguts de l'acte”.

La decisió de la junta directiva de Foment, presa per unanimitat, va retornar l'acte al format original. L'objectiu, en paraules seves, és fer una “declaració de compromís i responsabilitat dels empresaris amb la societat en un moment de greu crisi econòmica”. En els darrers dies l'acte va rebre crítiques, sobretot de l'independentista Cercle Català de Negocis, perquè els semblava “un acte polític” contra el procés sobiranista i que podria acabar reivindicant el pacte fiscal. Fonts de la directiva de Foment, però, ho neguen amb rotunditat. El cert és que la convocatòria va arrencar amb el suport de Pimec, l'associació Aijec i el Consell de Cambres de Catalunya, entre altres, però a poc a poc es van anar generant certs dubtes entre aquestes entitats. La idea inicial era fer un acte unitari de l'empresariat català.

Dubtes, ‘in crescendo'

La setmana passada el ple de la Cambra de Barcelona va acordar obrir un període de reflexió per confirmar la seva presència a l'acte. El Cercle Català de Negocis, que ja no hi participava d'inici, va enviar una carta a Pimec –patronal de petits i mitjans empresaris– per pressionar-la perquè es desmarqués de Foment. Els dubtes creixien. Ahir, però, Foment va voler tancar el debat i va adreçar, explícitament, la convocatòria “a les seves organitzacions sectorials i territorials”, entre les quals hi ha unes sis-centes entitats, incloent-hi la Fepime i la Cecot. S'entén que la històrica patronal ja no s'adreça a ningú més. Fonts de Foment matisen que l'acte “estarà obert a qui vulgui venir” però que ara l'organitzaran “només des de Foment” i no es consensuarà el programa de l'acte. Avui Pimec ha de decidir si s'hi continua sumant o si finalment retira el seu suport. El president del Cercle d'Economia, l'exdirigent del PP Josep Piqué, ja va comunicar fa dies i personalment a Joaquim Gay de Montellà, el president de Foment, que la seva entitat havia decidit no anar-hi, i l'únic dubte és si ell hi anava a títol individual. Avui el Cercle farà un comunicat oficial en què opinarà sobre la polèmica.

La Cambra de Comerç, amb molts dubtes

La Cambra de Comerç de Barcelona, que apareixia en un primer moment com un dels coorganitzadors de la trobada, es va replantejar la seva participació. La qüestió és que la cambra sap que bona part dels seus empresaris sí que estan a favor del procés sobiranista i tenen por que l'acte es converteixi en el contrari. Una enquesta recent de la Cambra de Comerç, feta a 800 directius d'empresa, va donar com a resultat que el 61,8% creien que una Catalunya amb estat propi dins la UE no tindria conseqüències econòmiques importants per a la seva empresa, o, fins i tot, en tindria de positives.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.