Política

ICV i Maragall s'obren a una aliança de futur

Primera trobada entre Herrera i el líder de Nova Esquerra Catalana

Preparen una alternativa progressista al PSC

Iniciativa i Nova Esquerra Catalana (NEC), partit encapçalat per l'exdirigent del PSC Ernest Maragall, van iniciar ahir un procés de col·laboració i treball conjunt amb l'objectiu declarat de “construir conjuntament una alternativa d'esquerres” amb la vista posada en les eleccions europees del 2014 o les municipals del 2015. Maragall va obrir la possibilitat de “participar en processos electorals conjuntament”, però fonts d'ICV van reduir aquesta possibilitat a una “probabilitat” llunyana.

ICV i NEC comencen una sèrie de reunions de treball per “reflexionar”, elaborar “propostes de programa” i “renovar el discurs” de les esquerres catalanes en tres eixos: la crisi Catalunya-Espanya, la crisi econòmica i la crisi del sistema de democràcia representativa. Aquestes reunions podrien desembocar en un procés de confluència política. Maragall va defensar ampliar la “unitat” a partits com ara el PSC, ERC, EUiA i la CUP. Tanmateix, els ecosocialistes rebutgen ara per ara qualsevol pacte amb els socialistes. Maragall i Herrera neguen que cap dels dos partits tingui interès a unir-se orgànicament, però no tanquen la porta a anar junts en unes eleccions. ICV guanyaria suports entre els sectors crítics catalanistes del PSC, sobretot en algunes comarques on els ecosocialistes no tenen gaire pes, i la formació de Maragall guanyaria protagonisme públic i mediàtic. En tot cas, tots dos dirigents es mostren prudents: “El temps dirà”, van avisar.

LA FRASE

No posem cap límit. Treballarem junts per intentar participar en processos electorals conjuntament
Ernest Maragall
Nova Esquerra Catalana

Una història de conflictes i retrobaments

Les relacions polítiques entre Ernest Maragall i ICV-EUiA no han estat mai especialment bones, sobretot en els últims anys del govern tripartit. El punt culminant de les seves tensions va ser la llei d'educació. Els ecosocialistes van acabar votant en contra de la llei impulsada per Maragall –amb el suport de CiU– en una de les poques trencadisses del pacte de govern de l'ICV de Joan Saura. Una de les qüestions que els van enfrontar durant aquella negociació va ser les subvencions a les escoles d'elit que segreguen els alumnes per sexe. Posteriorment, ja com a diputat, Maragall va anar apropant-se a ICV i va votar amb ells en contra d'Eurovegas o a favor del dret a decidir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.