Política

CiU i ERC ultimen la composició del consell per a la transició nacional

Homs assegura que l'òrgan assessor del govern per al procés del dret a decidir es constituirà “en dies”

Es negocien diversos àmbits de trobada

“En dies” es constituirà el consell català per a la transició nacional. En una compareixença al Parlament, el conseller de la Presidència, Francesc Homs, va confirmar ahir la voluntat de l'executiu d'agilitar l'aprovació de la composició de l'ens assessor del govern per a l'exercici del dret a decidir. Segons el pacte de governabilitat signat per CiU i ERC, l'han d'integrar “persones de reconegut prestigi” i membres representatius de la societat civil vinculats a la celebració de la consulta. En la negociació que mantenen els dos partits hi ha damunt la taula la presència de membres del govern i es debat l'articulació de diversos àmbits de trobada i participació, segons fonts de l'executiu.

És per això que CiU i ERC estudien també promoure un pacte nacional per al dret a decidir, que la republicana Marta Rovira va reivindicar durant la compareixença d'Homs. “A l'entorn de la democràcia, esperem un gran acord de país”, va indicar la secretària general d'ERC. Aquesta és, de fet, una demanda reiterada per ICV-EUiA per obrir el procés a la societat civil que facilitaria la implicació dels ecosocialistes en el procés.

El govern preveu desenvolupar en paral·lel “estructures d'estat”, començant per la hisenda pròpia, que es coordinaran també a través de la Presidència. Un altre dels pilars fonamentals per a l'exercici del dret a l'autodeterminació és la internacionalització de la reivindicació catalana. L'executiu ampliarà les funcions per a la projecció econòmica en què s'ha centrat els darrers anys la secretaria d'Afers Estrangers per explicar també el procés català al món. “L'acció exterior és gairebé tan important com la interior”, va defensar Homs, convençut alhora de la importància que es traslladin els esforços que fa Catalunya per al sanejament de les finances. L'executiu també està decidit a impulsar les seleccions esportives catalanes perquè contribueixen a “projectar la imatge de Catalunya”.

CiU i ERC, a més, estan decidides a agilitar la constitució de la ponència que haurà d'elaborar la llei de consultes encara que el govern espanyol acabi portant al Tribunal Constitucional la Declaració de Sobirania. Els dos partits pretenen que dimarts que ve la mesa doni el vistiplau a la proposta perquè la norma s'enllesteixi al més aviat possible. Fins aleshores prioritzaran que ICV-EUiA signi la petició, tot i que també intenten aglutinar-hi la resta de grups. Per facilitar els tràmits, la federació planteja que la ponència elabori una proposició de llei que recuperi els treballs de la legislatura anterior. CiU i ERC coincideixen a obrir la consulta als majors de 16 anys i als nouvinguts que resideixen al país.

Suprimits els ajuts als mitjans que no usin el català

El govern ha decidit suprimir les subvencions als mitjans de comunicació, llevat dels que contribueixin a la difusió del català. Això implica que, en el pressupost per al 2013, la partida destinada als ajuts als mitjans es rebaixaria dels deu milions de l'any passat fins als cinc, segons fonts del govern. La reducció ha estat progressiva durant els últims anys. El 2010 es van destinar 22 milions a aquest concepte. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va justificar la decisió per la complicada situació financera que viu la Generalitat. “El temps ens obliga a escollir i nosaltres escollim el català”, va defensar. Homs també va garantir que la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals continuarà sent “la joia de la corona”, si bé haurà de rebre retallades, com la resta de sectors. Quant als òrgans de govern, CiU i ERC ja negocien possibles canvis. La federació en va pactar la composició amb el PP en el mandat anterior.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.