Política

El PSC subscriu la ponència de la llei de consultes

Els socialistes veuen la norma com una oportunitat de posar el comptador a zero després de la polèmica de la declaració sobiranista

ICV reclama a CiU i Esquerra una estratègia conjunta

El PSC pretén evitar tornar-se a situar al front del no i al costat del PP pel que fa a l'agenda nacional tal com va passar amb la Declaració de Sobirania que es va aprovar al Parlament el mes passat. Els socialistes han subscrit la ponència de la llei de consultes, que impulsen CiU i ERC, i d'aquesta manera es tornen a situar al centre del debat sobre el dret a decidir i, de retruc, intenten curar les ferides que la declaració va provocar a les seves files.

La formació de Pere Navarro veu aquesta normativa com una manera de “posar el comptador a zero” respecte al sobiranisme i buscar un consens entre les cinc organitzacions que aposten pel dret a decidir: CiU, ERC, ICV-EUiA, el PSC i la CUP. Segons el portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, s'obre un nou escenari per refer el camí que va començar “malament”. El dirigent socialista va recordar que sempre han defensat la possibilitat de fer una consulta per decidir si Catalunya s'ha d'independitzar o no.

Ara s'haurà de veure com es resolen en el marc de la ponència les diferències abismals entre el PSC i la resta de partits, i que ja van impedir un pacte amb la Declaració de Sobirania. Els socialistes advoquen per una consulta legal i pactada amb l'Estat espanyol, mentre que les altres forces consideren que Catalunya és “sobirana” per poder decidir per si sola el seu futur. Precisament aquesta nova llei està pensada per poder convocar una consulta sense necessitar l'aval de La Moncloa, a diferència de la que va aprovar el tripartit.

ICV-EUiA, de moment, es mostra contrària a firmar la ponència. Els ecosocialistes se senten menystinguts per CiU i ERC i els reclamen que hi hagi una estratègia conjunta a l'hora d'abordar el procés català. Critiquen que nacionalistes i republicans articulin tots sols les propostes i després demanin a la resta que s'hi adhereixin. En aquest sentit, per exemple, estan molestos amb ERC perquè van presentar una proposició de llei sobre l'autodeterminació al Congrés dels Diputats d'una manera gairebé unilateral. Segons la formació de Joan Herrera, la millor solució per teixir un acord global seria la creació d'una comissió parlamentària sobre el dret a decidir, on es treballés la llei de consultes i tot el full de ruta. Aquest òrgan també serviria perquè el Parlament tingués un paper central.

Però CiU i ERC no estan d'acord amb aquesta opció perquè consideren que no hi ha d'haver duplicitats i que el dret a decidir ja es debatrà en la mateixa llei de consultes o en el pacte nacional que ahir va anunciar el govern. La secretària general dels republicans, Marta Rovira, va deixar clar que intentaran fins a l'últim moment arribar al consens amb ICV, però també va alertar que “el país no es pot permetre més dilacions innecessàries”. Per la seva banda, el portaveu de CiU, Jordi Turull, va pronosticar que ICV se sumarà a l'acord, perquè si no és així “no s'entendria”. A més, va matisar que la ponència sobre la llei de consultes va ser una petició dels ecosocialistes.

La CUP tenia prevista ahir a la nit una reunió per decidir la seva posició final respecte a la llei.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.