Política

El govern vol mantenir les retallades als funcionaris

L'executiu es planteja no cobrir unes 3.000 places i deixar de fer uns 10.000 contractes d'interins

Preveu continuar amb l'eliminació d'una de les pagues extres

Els funcionaris hauran de mantenir el cinturó ajustat, en el mateix forat que l'any passat. El govern plantejarà avui mantenir les retallades aplicades el 2012 al col·lectiu, una mesura que, a la pràctica, implicarà que no es cobreixin unes 3.000 places i que es deixin de fer 10.000 contractes d'interins. Vol estalviar uns 700 milions, segons TV3.

Aquestes són algunes de les propostes que hi haurà avui damunt la taula en la reunió entre l'executiu i els sindicats de la funció pública, convocada d'urgència. En l'ordre del dia, també figurarà la supressió d'una de les pagues extres dels treballadors públics. Aquesta tisorada no es faria sobre una extra sencera, sinó que repercutiria en les nòmines ordinàries i les dobles dels mesos de juny i desembre, de manera que la retallada resultant fos l'equivalent a una extra. Fonts coneixedores de la proposta van explicar que l'executiu té la intenció de fer-ho així perquè només pot reduir els complements, ja que el sou base l'abona l'Estat.

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ja havia alertat des de l'inici de la legislatura de la possibilitat de mantenir l'eliminació d'una paga doble. En l'aire queda què passarà en cas que l'executiu estatal també decideixi que continua amb una mesura que el 2012 ja va fer que la Generalitat hagués de retornar els diners retallats perquè els treballadors públics catalans no patissin una doble retallada quan el govern espanyol els en va suprimir una de doble.

Abans de la reunió, fonts sindicals ja van titllar la proposta del govern “d'inadmissible” i van denunciar que els plans de l'executiu sempre “passen per retallar en drets i serveis”. Des dels sindicats s'alerta que si no es cobreixen les baixes i s'eliminen contractes d'interinatge, a la pràctica s'està “reduint”. Això, alertaven, afecta el funcionament dels serveis públics.

LA XIFRA

10.000
són els contractes d'interins
que es deixaran de fer, segons els càlculs del govern pel 2013.

L'endeutament, prorrogat a l'espera del pressupost

El Parlament va aprovar el decret llei de necessitats financeres del sector públic en pròrroga pressupostària, que permetrà a la Generalitat i als departaments que en formen part formalitzar operacions d'endeutament. El decret llei estarà en vigor fins que el govern aprovi els comptes del 2013, previstos per a finals de març o a l'abril.

La pròrroga de l'endeutament va tirar endavant amb els vots de CiU i ERC, l'oposició del PSC, ICV-EUiA, C's i la CUP i l'abstenció del PP.

En el debat previ a la votació, els grups de l'oposició, a excepció d'ERC, van retreure al govern el retard en la presentació del pressupost. Els socialistes van acusar l'executiu de tenir una actitud “poc exemplar” i de projectar una imatge “gens seriosa” a l'exterior, mentre que des del PP se'l va instar a presentar uns comptes “realistes”. Per la seva banda, Iniciativa va retreure al govern un retard que ja es va produir l'any passat, i des de Ciutadans es va qualificar el pressupost del 2012, actualment prorrogat, “de ciència-ficció”.

Finalment, la CUP va oposar-se a l'aprovació del decret llei perquè consideren que votar-hi a favor seria com donar un xec en blanc” al govern.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.