Política

La UE només intervindrà entre Catalunya i Espanya si es trepitgen les “competències” comunitàries

El director de la CE a Barcelona recorda que Brussel·les va prendre part en casos com la llibertat d'expressió a Hongria o l'expulsió de gitanos de França

El representant europeu recorda que el català no és oficial a la UE perquè l'Espanya no va proposar que ho fos quan va entrar

La Comissió Europa (CE) no intervindrà en l'encaix entre Catalunya i Espanya “sempre que no s'entri” en conflicte amb les “competències” de l'executiu comunitari, ha explicat el nou director de la representació de la CE a Catalunya i les Illes Balears, Ferran Tarradellas. Exemples d'intervenció europea, ha recordat Tarradellas, han estat la llei de llibertat d'expressió d'Hongria o l'expulsió de gitanos romanesos de França, ja que en tots dos casos la CE va considerar que s'atemptava contra els drets fonamentals dels ciutadans europeus. Mentre això no passi, però, la CE intenta mantenir la “neutralitat” per “respecte” a catalans i espanyols, defensa el funcionari europeu.

Fidel a la prudència que sol marcar les declaracions dels representants europeus sobre l'autodeterminació de Catalunya, Tarradellas evita fer cap comentari sobre quina seria la posició de la Comissió en l'hipotètic cas que entressin en joc les forces armades. A dia d'avui, “la UE té l'obligació d'ajudar els ciutadans de Catalunya, el territori català i les institucions catalanes [com en qualsevol altre territori europeu], però què passaria si Catalunya s'independitzés, és una cosa que es veurà si aquest esdeveniment es produeix”, exposa el nou director de la Representació de la CE a Barcelona.

Pel que fa a la llengua catalana, Tarradellas recorda que no és oficial a la UE perquè l'estat espanyol no va proposar que ho fos quan va entrar dins el club europeu. Ara bé, tot i que no és oficial, “un bé cultural de primer ordre com una llengua pròpia, sí que el considerem important”, destaca el funcionari europeu, qui recorda que a la representació de la CE a Barcelona tot és en català.

El representant de la CE evita fer valoracions sobre la lluita contra la corrupció a Catalunya i l'estat espanyol, al·legant que -com en el cas de l'autodeterminació catalana- aquest tema és fora de les competències de l'executiu comunitari. Això sí: “Com a principi, som favorables que hi hagi controls contra el frau estrictes”, subratlla.

L'octubre de l'any passat, el fins aleshores comissari de Salut i Política de Consumidors, John Dalli, va dimitir després que l'OLAF, l'oficina europea contra el frau, iniciés una investigació per presumpte tràfic d'influències en el negoci del tabac. “El comissari Dalli no el va fer dimitir ningú, va dimitir ell mateix”, assegura Tarradellas.

El corredor del mediterrani

El marc financer plurianual 2014-2020 aprovat pel Consell Europeu la setmana passada, que encara ha de passar el vistiplau del Parlament Europeu, preveu una reducció en la partida d'infraestructures. Una disminució de fons que podria afectar el corredor mediterrani ferroviari, si bé encara no s'ha decidit com es repartiran els recursos econòmics. Sigui com sigui, “el corredor mediterrani és prioritari per a la UE i hi donarem suport” assegura Ferran Tarradellas, qui ressalta la importància del projecte per “estimular el creixement econòmic”.

Els pressupostos aprovats pels 27 també reserven fons per a ajuts a la pagesia, segons la nova versió modificada de la Política Agrícola Comuna (PAC). La nova PAC canvia les prioritats per “adaptar-se als temps moderns i mirar de ser més productius i potenciar la sostenibilitat, amb cultius més ecològics i més protecció del medi ambient, afavorint els agricultors joves”, assegura el funcionari europeu. Davant les crítiques a la reforma d'alguns sectors del camp català, Tarradellas exposa que un dels seus objectius al capdavant de la Representació de la CE a Barcelona és explicar bé la PAC a la pagesia catalana.

Un altre gruix de recursos europeus dels quals es podrà beneficiar Catalunya entre 2014 i 2020 són els fons estructurals i regionals. Caldrà “fixar-se més en què es gastaran els diners i els resultats que tindran”, explica Tarradellas. A tall d'exemple, es poden utilitzar per fomentar l'eficiència energètica, fet que faria “baixar la factura energètica, a més de crear llocs de treball fent una inversió en un sector que no és deslocalitzable”.

D'altra banda, el pressupost europeu preveu 3.000 milions d'euros per combatre l'atur juvenil. Encara no se sap com es repartiran aquests fons, però es tracta de destinar-los sobretot a la formació i fer reformes estructurals per millorar l'ocupabilitat. Actualment, una altra eina per trobar feina a la UE és el portal Eures de mobilitat laboral, on hi ha un milió de llocs de treball a tot el territori europeu.

Ferran Tarradellas Espuny és cap de la Representació de la CE a Catalunya i les Illes Balears des de l'1 de gener del 2013, en substitució de Manel Camós, que va plegar per jubilació. Llicenciat en periodisme i història moderna, treballa a les institucions europees des de l'any 2000, on ha desenvolupat diversos càrrecs com portaveu d'Energia i de Cooperació Internacional, entre d'altres.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.