Política

L'alcalde de Sant Hilari declara davant la jutgessa de Lugo pel cas de suborn

Robert Fauria, un responsable del Consell Comarcal de la Selva i els dos socis de l'empresa GRS Arc Local sabran avui si van a la presó o si queden en llibertat

La jutgessa de Lugo Pilar de Lara va començar ahir a prendre declaració als nou detinguts que hi va haver dijous passat per la seva presumpta vinculació amb una trama de suborn per a l'adjudicació de serveis públics. D'aquestes nou detencions, quatre es van produir a Galícia, una a Astúries i quatre més a les comarques gironines. La jutgessa té previst prendre declaració avui a l'alcalde de Sant Hilari Sacalm, Robert Fauria; el cap del departament d'organització de serveis a la ciutadania del Consell Comarcal de la Selva i tècnic de gestió tributària, Joan Carles Feliu, i els dos socis de l'empresa GRS Arc Local de Lloret de Mar, Josep Maria Franch i Alexandre Ros. Tots quatre, que han passat dues nits als calabossos detinguts, han estat conduïts en vehicle policial fins a Lugo, on avui la jutgessa els interrogarà. Des que el Servei de Vigilància Duanera els va detenir, fa dos dies, els quatre no han tingut l'oportunitat de defensar-se i, per tant, no han pogut prestar cap tipus de declaració oficial davant dels policies ni judicialment. Els agents tributaris tenien estrictes ordres de la jutgessa que qualsevol declaració es faria ja a la seu del jutjat d'instrucció 1 de Lugo. Assistits ja avui pels seus respectius lletrats, els quatre detinguts podran donar la seva versió dels fets i conèixer de primera mà de què se'ls està acusant. En aquest sentit, el tribunal no ha precisat amb exactitud els càrrecs que s'imputen a cadascun dels nou detinguts, però en gairebé tots els casos es tractaria de delictes de suborn, tràfic d'influències, revelació de secrets o ús d'informació privilegiada, i prevaricació en el cas dels funcionaris públics. En algun cas també s'imputa falsedat documental i blanqueig de capitals. Un cop hagin declarat davant la jutgessa o, per contra, s'hagin acollit al seu dret a no dir res, sabran si la magistrada els deixa en llibertat o els envia a la presó de manera preventiva.

Presó per a un d'ells

De moment, la jutgessa va decretar ahir presó provisional comunicada i sense fiança per a José Luis Míguez, delegat de l'empresa Aquagest a Santiago de Compostel·la, i llibertat provisional amb l'obligació de comparèixer cada quinze dies al jutjat per a Joaquín Fernández Díaz, president local del PP i exregidor de l'Ajuntament de San Martín del Rey Aurelio, a Astúries.

Els imputats no hi veuen res irregular

A part dels quatre detinguts a la Selva, la jutgessa de Lugo Pilar de Lara també va citar ahir com a imputats –no com a detinguts– Xavier Alberch, el gerent de Xaloc –entitat que s'encarrega de gestionar els tributs dels ajuntaments gironins que els ho deleguen–, i Ramon Ramos, el director del Patronat de Turisme, dos organismes que depenen de la Diputació de Girona. Tots dos van ser interrogats a l'Agència Tributària de Girona i van corroborar el que ja van explicar dijous al Servei de Vigilància Duanera durant les inspeccions: que tots els contractes amb GRS i les altres empreses investigades es van fer correctament i que no hi van veure res irregular.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.