Política

L'operació Manga arriba també a Blanes i Figueres

El Servei de Vigilància Duanera va demanar als ajuntaments expedients de delegació de competències i de l'empresa GRS

Ahir va declarar el gerent del Consell de la Selva, Joan Burjachs

Agents del Servei de Vigilància Duanera es van endur ahir dels ajuntaments de Blanes i Figueres diversos expedients. En el cas de Blanes, el de delegació de competències en recaptació, que es va fer al Consell Comarcal de la Selva, i en el cas de Figueres, relacionats amb la contractació des de fa vuit anys de l'empresa GRS, que gestiona el cobrament de les multes. Tota aquesta informació estaria relacionada amb l'operació Manga, que es va iniciar dijous com una ramificació de l'operació Pokémon, que va suposar la detenció, dijous, de l'alcalde de Sant Hilari Sacalm i president del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria (CiU), dos empresaris de GRS i un treballador del Consell Comarcal de la Selva.

En el cas de Blanes, els agents van acudir a l'ajuntament a quarts de dotze del migdia, van demanar l'expedient de delegació de competències i els van acompanyar fins a les dependències d'Hisenda, al passeig del Mar, on se'ls va entregar la documentació que demanaven. L'alcalde de Blanes, Josep Marigó, va explicar ahir que la delegació de competències en matèria de recaptació es va fer a finals del 2011 i es va fer efectiva ja l'1 de gener de 2012. L'equip de govern de Blanes (PSC) va valorar també la cessió de les competències a Xaloc, però segons Marigó el Consell Comarcal de la Selva oferia més avantatges, perquè hi havia la possibilitat de cedir personal de l'Ajuntament. Així, hi hauria sis o set treballadors de l'Ajuntament de Blanes (l'alcalde no recordava ahir exactament quants) que haurien passat a treballar al Consell Comarcal en virtut d'aquest acord. Tres dels quals ho haurien fet en comissió de serveis, mentre que els altres tres haurien plegat de l'Ajuntament de Blanes per passar a treballar al Consell Comarcal, tot i que Marigó desconeixia ahir quin va ser el procés. Aquesta cessió de personal entre administracions podria ser un dels punts d'interès de l'operació judicial, atès que un dels detinguts és precisament el cap de recursos humans del Consell Comarcal i tècnic de gestió tributària, Joan Carles Feliu.

Pel que fa a l'Ajuntament de Figueres, fa vuit anys que GRS gestiona el cobrament de multes, però el mes de desembre es va rescindir el contracte i van decidir contractar Xaloc (el servei de la Diputació de Girona) perquè oferia millor preu.

D'altra banda, ahir van declarar a la seu de l'Agència Tributària de Girona el gerent del Consell Comarcal de la Selva i exregidor de Blanes, Joan Burjachs, i dos tècnics, que estarien imputats també en l'operació. Els agents haurien demanat informació relacionada amb GRS, el Consell Comarcal de la Selva i l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm. Després de declarar, tant Burjachs com els dos tècnics van poder marxar.

Bruixes i bandolers

D'altra banda, segons ha transcendit, els agents del cos duaner i de l'Agència Tributària s'han interessat especialment per un projecte de promoció turística que afecta Sant Hilari Sacalm batejat amb el nom de Boscos de Bruixes i Bandolers. Al Consell Comarcal, alguns treballadors ja van ser interpel·lats dijous sobre aquest projecte, que sembla que tenia un cost que s'acostava als 1,5 milions.

LA FRASE

La delegació de competències amb el Consell Comarcal era millor perquè podíem cedir personal
Josep Marigó (PSC)
alcalde de blanes

LA XIFRA

1,5
milions
era el cost aproximat del projecte Boscos de Bruixes i Bandolers.

Comunicats de suport a Robert Fauria

L'equip de govern de CiU a Sant Hilari Sacalm va emetre ahir un comunicat de suport a Robert Fauria. El govern del Consell Comarcal de la Selva (CiU i ERC) també va fer públic ahir un comunicat similar. En tots dos casos, es demana sobretot que es respecti la presumpció d'innocència dels implicats. La nota del Consell Comarcal parla de suport a tots aquells de l'ens que s'hi han vist implicats.

El PIG no se sorprèn per la detenció

El Partit Independent de les Guilleries (PIG), a l'oposició de Sant Hilari, no s'ha sorprès gaire per la detenció. “Ja fa temps que sabem que Robert Fauria fa irregularitats”, va dir ahir Joan Ramon Veciana.

“No podem fer de jutges, però n'hem de parlar”

El portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm, Joan Garriga, va dir ahir que els ha arribat molt poca informació del cas, i que volen esperar abans de fer-ne cap valoració. “No podem fer de jutges”, va dir. ERC dóna suport al govern de CiU a Sant Hilari, igual que al Consell Comarcal de la Selva. Garriga va viure dijous l'episodi del Consell Comarcal, ja que també va quedar retingut.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.