Política

opinió

El debat espanyol: un debat complicat

El debat de política general d'aquesta setmana al Congrés dels Diputats havia de ser un debat espanyol en contra de les teories sobiranes catalanes. S'intueix que les circumstàncies faran girar les intencions. Catalunya no serà el plat fort del debat.

Ara mateix, un debat general per parlar d'Espanya té material suficient, i els catalans, sense quedar-ne al marge, hi podran aportar poca cosa. Espanya viu una crisi institucional. A l'estat físic del rei, s'hi afegeix tot el que envolta els afers del seu gendre i s'està en espera d'un procés en què pot haver-hi més sorpreses. D'altra banda, les enquestes indiquen una pèrdua total de prestigi de tota la classe política i falta de confiança. Pels pròxims dies hi ha previstes manifestacions a cinquanta ciutats per continuar aturant desnonaments. Caldrà veure com es resol la llei.

Pel que fa a la macroeconomia i la microeconomia, les dades són preocupants. No hi ha creixement i continua planant el fantasma de la intervenció. L'atur va en augment i aquest any la temporada turística s'haurà de veure si serà la salvació.

En el terreny laboral, la reforma engegada per l'actual govern del PP no està donant els fruits que s'esperava. Un fet al qual s'afegeix que els funcionaris no acaben d'estar tranquils. Demà mateix hi haurà una vaga de jutges que, sumada a la vaga de Iberia, tindrà fortes repercussions.

Al reguitzell de problemes s'hi han afegit la corrupció i l'espionatge. Espionatge que surt oficialment de Barcelona, tot i que seria una ingenuïtat negar que a Madrid no existeix la pràctica de l'espionatge polític. En l'àmbit internacional, és força evident que la marca España no funciona. Fins ara només ha donat bons resultats futbolístics amb la roja...

En vista d'aquest panorama, el més segur és que quedarà poc espai de debat per criticar l'encaix de Catalunya a l'Estat. Ja veurem. Els debats al Congrés mai es pot preveure com acaben...

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.