Política

ERC tensa la corda i exigeix a CiU que minimitzi les retallades als funcionaris

Els republicans estan molt molestos perquè no se'ls va informar sobre els ajustaments al sector públic

La federació intenta treure ferro a l'assumpte

Qui es pensés que el pacte d'estabilitat entre CiU i ERC seria un oasi de tranquil·litat, s'equivocava. Els dos partits volen marcar perfil i els republicans són els que hi posen més insistència. No estan disposats a “tapar” els presumptes casos de corrupció dels nacionalistes ni tampoc a ser “còmplices” de retallades “ideològiques”.

Les últimes setmanes, els d'Oriol Junqueras estan tensant la corda. Primer demanant que Oriol Pujol s'aparti si és imputat i ara mostrant la seva indignació perquè no se'ls ha consultat sobre les retallades al sector públic. La incògnita és saber si aquests moviments d'Esquerra es quedaran amb pura gesticulació política o si aniran més enllà.

De moment, ahir, en la reunió periòdica de coordinació parlamentària els republicans van intentar collar CiU perquè minimitzi els ajustaments als funcionaris. La intenció del Departament de Governació és repetir gairebé la mateixa fórmula de l'any passat i eliminar una paga extra als funcionaris per estalviar-se uns 700 milions. Però ERC no hi està d'acord i, sobretot, està molesta perquè CiU ha “tirat milles” sense informar-los. “El govern ha de fer servir tot el marge possible per reduir les retallades”, va apuntar la portaveu dels republicans, Anna Simó, que es va queixar que CiU no hagi estudiat cap alternativa.

Simó va recordar que els comptes públics han de ser el màxim de socials possibles i els ciutadans han de notar un canvi d'actitud. Per exemple, va proposar l'eliminació del concert de les escoles d'elit i que aquests diners –entre 22 i 25 milions d'euros– es destinin a beques menjador. La dirigent republicana va admetre que aquesta partida és minsa, però denotaria que la Generalitat intenta prendre mesures més equitatives.

Simó va advertir, com ja havia fet Junqueras, que l'executiu no té garantit el suport amb el pressupost. Davant d'aquesta situació, el secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, va restar importància a la polèmica i va remarcar que el pacte funciona bé. La vicepresidenta, Joana Ortega, també va voler treure ferro al cas.

Qui sí que va intentar burxar en la ferida va ser ICV, que va reclamar a ERC que es desmarqui dels comptes.

LES FRASES

El que no pot fer un govern en minoria és tirar milles amb noves retallades als treballadors públics
Anna Simó
PORTAVEU D'ERC
La relació amb ERC funciona bastant bé, i hem d'intentar no fer declaracions a partir de filtracions
Josep A. Duran i Lleida
SECRETARI GENERAL DE CIU
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.