Política

Suport dels ateneus de Catalunya al dret a decidir

La federació aprova per majoria donar suport a “les iniciatives que fomentin” l'organització d'una consulta sobre la independència

Se suma als col·legis professionals o als esplais catalans

La Federació d'Ateneus de Catalunya també s'ha sumat al suport a una consulta sobre la independència de Catalunya. El suport cívic, sindical i cultural al dret a decidir ha anat creixent en els últims mesos. El president de la federació, Salvador Casals, va explicar que ara ja tenen una posició consensuada en aquest debat social. “Fins ara no ens havíem definit com a entitat però crèiem que era necessari fer-ho, ja que en nombroses ocasions se'ns ha preguntat al respecte”, va dir Casals.

L'aprovació va tenir lloc precisament al Centre Moral d'Arenys de Munt, entitat que va ser la seu de la primera consulta local sobre la independència, el 2009. L'assemblea de la federació, amb 56 persones representants de 33 entitats, va aprovar “per majoria” donar suport a “les iniciatives que fomentin el dret a decidir”. Tot i això, no van concretar res més, no impulsaran cap acció concreta i, potser en un futur, aprovaran una declaració més explícita. Un grup d'entitats va proposar, durant els precs i preguntes, que la Federació d'Ateneus es definís per primer cop sobre la qüestió del dret a decidir. Un 76% hi van votar a favor, un 12% ho van fer en blanc i hi va haver una abstenció del 12%. No hi va haver cap vot en contra. Fonts de l'entitat matisen que “no som una entitat que es dediqui a promoure el dret a decidir”, però en vista del context actual alguns ateneus volien saber la posició “oficial” de l'entitat, ja que s'havien sentit interpel·lats diversos cops dins i fora de Catalunya.

La Federació d'Ateneus de Catalunya s'ha unit al suport que ja van donar entitats com ara Òmnium Cultural, uns quaranta col·legis professionals de tots els àmbits –com ara el de metges, arquitectes o enginyers–, el centenar d'esplais catalans del Moviment Laic i Progressista o col·lectius com per exemple Els Altres Andalusos. Els sindicats CCOO, UGT, Intersindical i USOC van firmar al novembre un manifest a favor de “fomentar en el principi del dret a decidir les transformacions nacionals i socials”. Per contra, sectors empresarials com ara la patronal Foment del Treball o el Cercle d'Economia han expressat més dubtes sobre el procés sobiranista. La Cambra de Comerç, però, va fer una enquesta als seus associats en què la majoria va mostrar-se partidària del dret a decidir.

LA XIFRA

76%
de vots a favor, un 12% de vots en blanc i una abstenció del 12%. No hi va haver cap vot en contra.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.