Política

Els correus de Torres estrenyen el setge al rei

Un diputat de CiU creu que l'abdicació de Joan Carles ja és “més que una opció”

La figura del rei Joan Carles es veu cada cop més compromesa a mesura que es va coneixent el contingut dels gairebé dos-cents documents que l'exsoci d'Iñaki Urdangarin Diego Torres va aportar dissabte al jutge que instrueix el cas Nóos i que es van filtrant a la premsa. Els correus electrònics entre el duc de Palma, Torres i el secretari de les infantes, Carlos García Revenga, mostrarien no només que el monarca estava al corrent dels plans dels dos socis imputats pel cas Nóos, sinó també que en alguns casos hi hauria mediat i n'hauria animat l'execució. “SM [suposadament, Sa Majestat] m'ha tornat a comentar les ganes que té que el projecte tiri endavant'' i “SM m'ha comentat un possible patrocinador'' són algunes de les al·lusions que Urdangarin fa al seu sogre en aquests correus electrònics, que daten de l'estiu i la tardor del 2007.

L'advocat del gendre del rei, Mario Pascual Vives, va posar en dubte ahir la credibilitat dels correus difosos per Torres i va reiterar que no veu motiu perquè s'imputi la infanta Cristina. Pascual Vives es va reunir ahir durant més de set hores amb Urdangarin –que dissabte està citat a declarar davant del jutge que instrueix el cas Nóos– a la casa dels ducs de Palma, a Pedralbes.

La presumpta implicació del rei en l'afer ha provocat crítiques entre diverses formacions polítiques. El diputat de CiU al Congrés dels Diputats, Carlos Campuzano, indicava ahir a Twitter que, “vista l'evolució del cas Nóos, l'abdicació del rei comença a ser alguna cosa més que una opció”, mentre que la portaveu del Bloc Nacionalista Gallec, Olaia Fernández Davila, animava el cap de l'Estat a seguir l'“exemple” del papa i a “assumir responsabilitats”. Per la seva banda, el diputat d'Esquerra Unida Gaspar Llamazares qualificava l'afer de procés “gravíssim” que “ja està tenint repercussió” en la família del rei i va instar la casa reial a “donar una explicació”. A l'altre extrem, el portaveu adjunt del Grup Popular al Congrés, Rafael Hernando, advertia ahir que són els jutges els que “determinen la culpabilitat”, però hi va afegir que la casa reial, “com menys es pronunciï, millor”, perquè, si ho fes, “es diria que està interferint en el procés”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.