Política

Detinguts el director i tres empleats de Método 3 per revelació de secrets

Les detencions les va fer el CNP després de la cimera sobre espionatge feta a Madrid

La cúpula d'Interior va celebrar una reunió al restaurant a l'abril

El director de l'agència de detectius Método 3, Francisco Horacio Marco, i tres empleats més van ser detinguts ahir per agents del Cuerpo Nacional de Policía (CNP) en relació amb el suposat espionatge polític a Catalunya. Els detinguts van ser traslladats a la comissaria de Via Laietana i, a més de Marco, els arrestats són els extreballadors Julián Peribáñez i Álex Borreguero, i Elisenda Villena, cap d'operacions de l'agència i germana d'Ana Villena, assessora jurídica del PSC. Tots quatre estan acusats de descobriment i revelació de secrets, i Borreguero i Peribáñez seria qui haurien gravat la conversa entre Alícia Sánchez-Camacho i María Victoria Álvarez, l'exparella de Jordi Pujol Ferrusola.

La notícia de les detencions es va saber ahir a la nit, just al final d'una jornada marcada per la polèmica reunió que la cúpula del CNP va celebrar a Madrid per analitzar la suposada xarxa d'espionatge entre partits a Catalunya. Entre d'altres, a la trobada hi van assistir el director general del CNP, Ignacio Cosidó; el seu número dos, Eugenio Pino, i el cap superior del cos al Principat, Agustín Castro. El govern català no va dissimular el seu “malestar” i la seva “sorpresa” per no haver-hi estat convocat. Tot i això, CiU va expressar la seva intenció de col·laborar amb la investigació. La líder del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, va justificar l'absència dels Mossos a la reunió dient que el CNP té les competències en la investigació de trames organitzades i en la seguretat privada.

D'altra banda, ahir també es va saber que el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz; el secretari d'Estat de Seguretat, Ignacio Ulloa; i Cosidó, entre altres, es van reunir l'abril passat al restaurant La Camarga, on va ser gravada la conversa entre Sánchez-Camacho i Álvarez.

Mossos-CNP, una relació complicada

La relació entre els Mossos d'Esquadra i el Cuerpo Nacional de Policía es pot comparar amb un matrimoni mal avingut. Des d'un punt de vista polític, aquesta tensió ha anat en augment els últims anys, sobretot des que Felip Puig va entrar al departament. Una guerra institucional en tota regla. El conseller ha protagonitzat diverses enganxades públiques amb l'Estat. Només dos exemples de l'any passat. Durant la cimera del Banc Central Europeu a Barcelona va criticar l'excés d'agents de la Policía Nacional i la Guàrdia Civil a la ciutat i va subratllar que amb la presència dels Mossos d'Esquadra ja n'hi hauria hagut prou. L'altre episodi ja va ser més polèmic i va tenir lloc durant la vaga general del 14-N a Barcelona, quan uns manifestants van cremar dos vehicles del CNP que estaven aparcats just davant de la prefectura superior de policia, a Via Laietana. La Delegació del Govern espanyol va acusar els Mossos d'haver tolerat l'atac, mentre que la conselleria va mantenir que la delegació va refusar la protecció de l'edifici. “No tenim problemes de cooperació amb la Policía Nacional; és María de los Llanos de Luna qui distorsiona la realitat. No ens havia passat mai amb Rangel ni amb els altres delegats”, va ressaltar llavors Felip Puig.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.