Política

La Diputació farà públics al seu web els contractes superiors a 6.000 euros

La comissió d'investigació resol que no es va demanar ni pagar cap quantitat indeguda

El ple acorda apostar per enfortir la transparència

La Diputació de Girona penjarà a la seva plana web els contractes superiors a 6.000 euros i, semestralment, l'estat d'execució del pressupost, com també altres mesures que el ple consideri adequades. Aquesta és la part més visible de les conclusions d'investigació del cas Torramadé-Amador, que es van aprovar per unanimitat en el ple ordinari celebrat ahir a la tarda, el primer de Joan Giraut com a president. Satisfacció de tots els grups: CiU, el PSC i ERC, i també coincidència en la complexitat de tirar endavant una comissió, mai vista en la història de la institució, per les limitacions normatives per fer-la.

El procés de la comissió d'investigació, de fet, va tancar ahir un previsible guió en què es va resoldre que un cop examinada la documentació i els testimonis “ni s'ha sol·licitat ni s'ha pagat cap quantitat que no correspongui amb la finalitat convenientment acreditada, ni s'ha encarregat cap servei amb una finalitat diferent de la que consta en el seu encàrrec”. Aquest va ser el motiu pel qual, a instàncies del PSC i d'ERC, a l'oposició, i amb el vistiplau de CiU, al govern, es va crear la comissió. Únicament per resoldre el que pertocava a la institució, sense entrar a investigar o valorar fets que, ara mateix, estan en processos judicials oberts: les denúncies creuades entre Jaume Torramadé, per extorsió, i Minerva Amador, per assetjament sexual.

Satisfacció

Tots els grups van mostrar la seva satisfacció per les conclusions. En realitat, era previsible perquè les van redactar ells mateixos. Tots, i sense diferències, volien demostrar que calia treballar per enfortir els mecanismes de transparència de la institució, més enllà de si s'havia fet o no, o si hi havia hagut intencionalitat, de fer algun ús inadequat de fonts públics.

Pia Bosch, portaveu del PSC, creu que per sobre de tot calia protegir el bon nom i el prestigi de la institució, admetent, però, que “no hem pogut anar més enllà per les limitacions de la pròpia comissió”. Això i deixar clar que el compromís de la Diputació és “el treball a favor dels municipis gironins”, tal com va destacar el portaveu d'ERC, Lluís Sais, deixant clar que “el resultat, tot i el context del marc de la resposta, ha de ser valorat positivament”, va dir. Per la seva banda, el president de la Diputació, Joan Giraut, va agrair la implicació de tothom, incloent-hi els testimonis.

Resultats aclaridors i conclusions concretes que demostren que no s'ha fet mal ús de diner públic
Joan Giraut
president de la Diputació
Ha estat l'eina per investigar conseqüències institucionals indesitjables
Pia Bosch
portaveu del PSC
S'ha aclarit que no s'ha fet cap pagament per una cosa que no estava prevista, i el resultat és positiu
Lluís Sais
president del grup d'ERC
Tot i les limitacions normatives, calia fer la comissió d'investigació per aclarir aquests fets
Miquel Noguer
president de la comissió (CiU)

Torramadé, fora de joc

La comissió d'investigació, que ahir va quedar definitivament tancada, no deixa de ser un punt i final d'un procés que ha comportat la defenestració de Jaume Torramadé de la presidència de la institució i, ara, fins i tot del nou organigrama, si més no amb responsabilitats de relleu.

Les peticions inicials de l'expresident que volia ocupar una àrea important, com ara Dipsalut, no es van complir, ni tan sols la vicepresidència del Diplab. Torramadé participarà com a vocal en les comissions informatives de règim econòmic i noves tecnologies, cooperació local, cultural i d'acció social, i en la d'acció territorial. L'ara ja expresident no tindrà, si més no ara per ara, cap delegació específica. Fonts de CiU van destacar que l'organigrama, en el fons, no és res més que un reflex de la pèrdua de confiança del seu grup per tal com es va gestionar la crisi política. Torramadé ha pagat per no apartar-se a temps.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.