Política

Bárcenas va certificar que controlava els donatius del PP

El desembre del 2012 va acudir al notari per deixar constància d'una llista en la qual figuren els noms dels donants i receptors

El PSOE assegura que és una prova del “xantatge” als populars

L'extresorer del PP Luis Bárcenas va acudir al notari el 14 de desembre del 2012 per deixar constància que ell, juntament amb Álvaro Lapuerta –l'anterior tresorer del partit–, eren els responsables de controlar el compte de donatius d'aquesta formació entre els anys 1994 i 2009 en la qual figuren detalladament els noms dels donants i els perceptors de fons, segons recull un informe de la UDEF entregat al jutge de l'Audiencia Nacional Pablo Ruz.

Aquest informe confirmaria el que havien publicat alguns mitjans de comunicació sobre una visita de Bárcenas al seu notari de confiança, al qual va entregar un “compte analític” de les entrades o sortides de diners, alhora que li va deixar en dipòsit “diverses caixes plenes de documents amb la instrucció que es publiquessin si ell ingressava a la presó”. D'aquesta manera, sembla que l'extresorer pretenia blindar-se davant d'una hipotètica ofensiva policial i judicial, fet que des del PSOE ahir s'interpretava com l'evidència del “xantatge” al qual Bárcenas sotmetia el PP. Alfredo Pérez Rubalcaba ironitzava amb el fet que Bárcenas “ja ha tingut el seu primer atac de sinceritat, i davant de notari”. Per part d'IU, Gaspar Llamazares concloïa que aquest acte fa que Rajoy passi “de les sospites a les quasi evidències”.

La visita al notari coincideix amb l'últim mes que Bárcenas hauria cobrat l'última mensualitat del PP i pocs dies abans que l'Audiencia Nacional descobrís els diners que tenia dipositats a comptes de Suïssa. Des del partit de Rajoy, però, anit insistien que no tenen constància de l'existència d'aquest nou document.

D'altra banda, l'Oficina Nacional de Investigación del Fraude (ONIF), dependent del Ministeri d'Hisenda, ha acreditat davant de Pablo Ruz que Bárcenas va deixar d'ingressar un milió d'euros en concepte d'IRPF i impostos de patrimoni corresponents a l'exercici 2007, tot i que en aquella època acumulava els 22 milions d'euros a Suïssa.

LA DATA

14.12.12
Bárcenas
va anar al notari per certificar que controlava els donatius del seu partit entre el 1994 i el 2009.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.