Política

CiU, ERC i ICV reclamen a l'Estat negociar la consulta

Diversos partits exigeixen que el rei també estigui sotmès a la llei de transparència

Els canvis en el model econòmic i l'eradicació de la corrupció capitalitzen les propostes de resolució de dimarts

Respecte al dret a decidir dels pobles i inici d'una negociació amb l'Estat perquè puguin expressar-se lliurement a través d'una consulta. Les tres formacions catalanes al Congrés, CiU, ERC i ICV –però també Amaiur i el BNG–, han volgut encabir en les seves propostes de resolució un debat que és força candent a Catalunya, el de l'autodeterminació, tot i que són conscients que l'únic que aconseguiran és que el debat torni al Congrés, encara que el resultat sigui previsible: cop de porta de Mariano Rajoy, però també d'Alfredo Pérez Rubalcaba, a les aspiracions sobiranistes, si bé els socialistes també proposen negociar una reforma constitucional per millorar l'encaix dels territoris històrics.

Cadascun dels set grups disposa de quinze propostes de resolució a través de les quals fan les seves aportacions al debat de política general. Però perquè prosperin s'han de poder consensuar amb el PP, perquè només amb els seus vots tiraran endavant. És per això que la major part d'iniciatives, com ara la de la consulta catalana, es podran discutir en el ple de dimarts vinent però quedaran automàticament rebutjades a conseqüència de la superioritat numèrica del grup de Rajoy. Amb una majoria absoluta tan aclaparadora és difícil que prosperin altres iniciatives que no siguin les quinze del PP. En tot cas, aquest tipus de debat sempre serveix per determinar l'esperit de pacte del partit del govern.

A través de les resolucions, sobretot els grups d'esquerra plantegen una mena d'esmena a la totalitat a les polítiques econòmiques i socials de l'executiu de Rajoy i presenten una bateria de propostes alternatives per frenar “l'erràtic” impuls reformista que ha implicat més atur, més pobresa i el desmantellament dels serveis bàsics. L'Esquerra Plural –IU, ICV i CHA– fins i tot proposa la desaprovació dels catorze mesos de mandat del PP. És per això que s'exigeixen canvis a la reforma laboral, l'aturada dels desnonament i una veritable regulació de la dació en pagament.

També els grups plantegen diverses solucions de control per eradicar la corrupció. En aquest punt, els populars pretenen impulsar una resolució conjunta de tot el Congrés, però la major part de les formacions recelen de les intencions de Rajoy, atès que consideren insuficients i contradictòries les explicacions que s'han donat sobre el cas Bárcenas. I encara més ara, que sembla que es confirma l'existència d'una comptabilitat B que l'extresorer hauria dipositat al notari.

També en ple debat sobre el paper de la corona, la major part de grups, encapçalats pel PSOE i IP, exigeixen que la futura llei de transparència inclogui la casa reial. El PP, però, es nega a creuar aquesta línia malgrat que el cas Urdangarin ha posat de manifest el malestar social pels privilegis i l'opacitat de la monarquia.

Mentrestant, a través de les resolucions, CiU posa l'accent en la desatenció de l'Estat cap a Catalunya i exigeix més inversions i que s'acabin les invasions competencials.

LA XIFRA

15
propostes.
Ahir els set grups del Congrés van enregistrar les seves iniciatives posteriors al debat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.