Política

Hisenda

La CUP i el vot al pressupost de Girona

A mans de l'assemblea

Els comptes per a l'exercici 2013 de Girona es troben en bona part en la decisió que prengui un acte obert de la CUP

Si es tombés s'obligaria a prorrogar els pressupostos

El futur del pressupost de Girona per a aquest any passa en bona part per l'assemblea que la CUP farà dimecres al vespre i que és oberta a tota la ciutadania. L'abstenció en l'aprovació inicial d'ICV i la CUP va permetre que prosperessin el comptes per a aquest 2013, però cal l'aprovació definitiva en el ple de març perquè siguin vigents. El portaveu de la CUP, Jordi Navarro, assenyala que “el pressupost és prou important perquè no només estigui en mans dels grups polítics i també hi pugui participar la ciutadania”. La formació política que és en el plenari municipal per primer mandat admet que sap que “tenen molta responsabilitat”, però Navarro és contundent quan afirma que “no hem vingut a fer política de mercadeig, tenim uns principis i ideals” i que deixar la decisió a una assemblea oberta “és símbol de maduresa democràtica”.

En l'aprovació inicial, la CUP va deixar clar que l'abstenció “no era un xec en blanc” i que calien més aportacions de pes del govern per a l'aprovació definitiva. Ara mateix és una incògnita el sentit del vot de la CUP, un fet que manté a l'expectativa el govern de CiU. És cert també que a l'interior de la CUP hi ha gent que encara no ha paït l'abstenció perquè prosperessin les ordenances fiscals i això es pot notar dimecres a partir de dos quarts de vuit a l'auditori Josep Irla, a la seu de la Generalitat. Però el vot contrari alinearia la formació amb les tesis del PP i del PSC amb què també han palesat discrepàncies de fons en molts aspectes ideològics i de gestió.

La CUP admet que rep “pressions” per totes bandes i defensa l'opció de “córrer el risc” de fer una assemblea oberta per prendre el sentit del vot.

ICV, amb responsabilitat

El grup d'ICV tampoc té tancat el seu vot, però el portaveu Joan Olòriz reconeix el diàleg franc amb el govern “per consolidar l'abstenció” si s'accepten noves aportacions que “hem debatut amb la CUP i la mesa d'entitats”. Sosté que seguiran “oposant-se a les polítiques conservadores”, però entén que “el pitjor escenari seria la pròrroga dels pressupostos” i considera que no aportaria res de bo crear “un front del ressentiment que no s'escau en la línia que ens demana la ciutadania” i admet “responsabilitat per l'experiència de govern”. El govern veu complicat refer ponts d'acord amb PP i PSC després de discursos molt allunyats en el ple d'aprovació inicial. El govern en minoria de CiU ha advertit del daltabaix que pot suposar prorrogar els pressupostos, ja que les transferències estatals anirien a eixugar crèdit i no es podrien fer les inversions previstes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.