Política

Junqueras no descarta una llista conjunta amb CiU en unes eleccions

El líder d'ERC descarta entrar al govern si no és que la consulta prevista per al 2014 es fes “ara”

El líder republicà augura un Pressupost per a 2013 “terrible” a causa del poc marge de maniobra de la Generalitat

El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha afirmat aquest dilluns que no descarta que el seu partit pugui concórrer a unes hipotètiques eleccions anticipades a Catalunya en una llista electoral conjunta amb CiU. En concret, i en declaracions a Catalunya Ràdio, Junqueras ha assegurat que el seu partit “no descarta cap eina que sigui útil” a Catalunya, inclosa una hipotètica llista electoral conjunta amb CiU. Dit això, però, ha matisat que el seu partit no està en aquests moments en el govern perquè, ha dit, “representem models diferents”.

Segons Junqueras, ERC descarta formar part del govern que presideix Artur Mas, si no és que la consulta d'autodeterminació prevista per al 2014 es fes “ara”. En aquesta línia, ha defensat seguir en l'oposició i donar suport al govern externament perquè així ERC té més “mecanismes de seguretat per controlar el que fa el govern”, per exemple, en el relatiu a retallades en les nòmines dels treballadors públics.

D'altra banda, el líder republicà ha augurat un Pressupost per a 2013 “terrible” a causa del poc marge de maniobra de la Generalitat pel que fa als impostos i a la seva capacitat per endeutar-se, encara que ha insistit que el seu partit “farà tot el possible” per arribar a un acord en aquesta matèria.

Així, ha assegurat que ERC i el govern estan ja analitzant el pressupost, i ha celebrat que des de la Generalitat s'admeti que no és possible complir amb el sostre de dèficit que imposa l'Estat. Al seu entendre, si el 6,3% de dèficit que Espanya ha de fer el 2013 es repartís de manera proporcional en funció del nivell de despesa entre les diferents administracions, les autonomies podrien tenir un marge “de com a mínim un poc més d'un 2%”, el que permetria a la Generalitat estalviar-se fins a 2.600 milions en retallades.

Respecte als casos de corrupció a Catalunya, Junqueras ha fet una crida als partits a fer “neteja” i gestos a favor de la “claredat i la transparència”, encara que sigui de forma preventiva i “injusta” per a la persona que pugui estar presumptament implicada.

Finalment, el líder d'ERC ha reiterat que, en el moment actual, Artur Mas és “el millor líder que pot tenir Catalunya”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.