Política

El govern retalla una paga extra als funcionaris

L'executiu aprovarà avui la mesura per estalviar 375 milions

Els sindicats s'hi oposen i es tanquen a Governació

El govern està decidit a estalviar 375 milions amb la supressió de l'equivalent d'una paga extra dels treballadors públics. Tot i l'oposició dels sindicats, el Consell Executiu aprovarà avui la mesura, d'on provindria el gros de la tisorada pressupostària total de 730 milions en el capítol de personal. Les presses de la Generalitat, segons fonts de Governació, es deuen a raons tècniques de meritació: si la decisió no es formalitzés avui, el govern no podria aplicar una rebaixa del 50% als mesos de juny i desembre, com preveu, i en podrien quedar afectades altres mensualitats ordinàries. Ara bé, la Generalitat està disposada a negociar l'aplicació de la tisorada, sempre que equivalgui a una paga extraordinària.

Per expressar el seu rebuig, els representants sindicals de CCOO, la UGT i IAC no es van aixecar de la sala on es va reunir ahir la funció pública i van anunciar que es quedarien a la seu de Governació fins a les deu d'aquest matí per participar en una altra protesta, coincidint amb la reunió del Consell Executiu. Els sindicats demanen al govern que ajorni la decisió fins que no es tanqui el pressupost del 2013. De fet, es van tancar al departament arran de la negativa de l'executiu d'entregar-los documentació relacionada amb els futurs comptes, com ara quin és l'objectiu de dèficit per aquest any admès per la Generalitat, la previsió d'ingressos i el volum de deute públic. A la tarda, una setantena de treballadors públics van tallar durant dues hores la Via Laietana per donar suport a les persones tancades a Governació.

No obstant això, en la tercera reunió de la mesa de la funció pública s'hi va segellar un acord rellevant. Els treballadors amb malalties greus i hospitalització cobraran el 100% del salari.

L'ús “fraudulent” de l'impost bancari, cap al TC

El govern enviarà amb tota probabilitat al Tribunal Constitucional l'impost estatal sobre els impostos a les entitats de crèdit a tipus zero. A petició del mateix executiu, el Consell de Garanties Estatutàries va dictaminar ahir que el govern espanyol fa una “utilització fraudulenta d'un instrument legal” i provoca un “perjudici de l'autonomia financera de la Generalitat”. L'executiu català, de fet, va aprovar el seu propi impost sobre els dipòsits bancaris, però el TC en va suspendre l'aplicació després que el govern de Mariano Rajoy l'impugnés. El Parlament també ha presentat al·legacions perquè l'alt tribunal desestimi el recurs. Quant al tribut espanyol, el consell considera que vulnera la Constitució (articles 156.1 i 157.3) i l'Estatut (203.5).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.