Política

Navarro diu a Chacón que no serà candidata sense assumir el dret a decidir de Catalunya

El primer secretari dels catalans avança que demanarà que el seu partit torni a ser present en la direcció del grup socialista al Congrés

El portaveu del PSC, Jaume Collboni, avisa el PSOE que sense “unitat del socialisme” serà difícil tornar a governar

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha anunciat aquest dijous que l'exministra de Defensa Carme Chacón no podrà tornar a ser candidata del seu partit en unes eleccions si no assumeix el dret a decidir i, per tant, la defensa de la celebració d'una consulta pactada a Catalunya. Dit això, Navarro ha explicat també que, en la negociació del nou protocol PSOE - PSC, demanarà que el seu partit torni a ser present en la direcció del grup socialista al Congrés, després de la dimissió de José Zaragoza com a secretari general adjunt, que va trencar la disciplina de vot dimarts passat al costat dels seus companys del PSC en el debat sobre el dret a decidir.

Entre els 14 díscols hi ha Chacón, que es va desmarcar dels dos partits en no votar, però Navarro desconeix “l'objectiu” que pretenia assolir l'exministra amb aquesta postura, encara que sí que ha subratllat que “l'objectiu del PSC no és liderar el PSOE”, de manera que circumscriu l'actitud de Chacón a una “qüestió personal”.

Per la seva part, el portaveu del PSC, Jaume Collboni, ha advertit a les veus del PSOE que demanen trencar amb els socialistes catalans que sense la “unitat del socialisme” els dos partits no tornaran a governar ni a Espanya ni a Catalunya a curt termini. “Posar en risc la unitat del socialisme en el conjunt de l'Estat i a Catalunya és condemnar aquest país a tenir governs de dretes per molts anys. És condemnar a patir el PP en el govern d'Espanya i que a Catalunya no hi hagi una alternativa d'esquerres” al govern de CiU, ha argumentat.

Així, Collboni ha advocat per construir una “nova unitat del socialisme” que permeti articular un projecte d'esquerres tant a Espanya com a Catalunya que sigui atractiu i que torni a connectar amb la gent, fet que, segons evidencien les enquestes, encara està molt lluny d'haver-se aconseguit.

Els socialistes catalans consideren que la discrepància viscuda aquesta setmana al Congrés entre les dues formacions pot ser una oportunitat per revisar el protocol de relacions entre el PSC i el PSOE, un compromís que va adquirir l'actual direcció dels socialistes catalans a l'últim congrés.

Collboni ha defensat revisar aquesta relació des de la “lleialtat”, i ha argumentat que serà un nou símptoma que les esquerres sempre van un pas per davant revisant plantejaments per tornar a connectar amb la societat i amb els ciutadans. “Si estem proposant una reforma de la Constitució, com no anem a proposar revisar el protocol de relacions entre el PSC i el PSOE. Aquest país ha canviat, la societat també, i els partits de l'esquerra han de ser els més sensibles a aquests canvis”, ha sentenciat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.