Política

El govern espanyol impugnarà la declaració sobiranista davant el TC

L'executiu de Mariano Rajoy entén que la resolució és incompatible amb la constitució i es remet als dictàmens del Consell i l'Advocacia de l'Estat

Assegura que malgrat aquesta decisió manté el diàleg amb la Generalitat

El Consell de Ministres ha acordat aquest divendres autoritzar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a impugnar davant el Tribunal Constitucional (TC) la declaració de sobirania del Parlament de Catalunya. El govern estatal es remet al contingut dels dictàmens del Consell d'Estat i de l'advocat de l'Estat, que entenen que la resolució que declara Catalunya com a “subjecte polític i jurídic sobirà” és incompatible amb la constitució espanyola i produeix efectes jurídics que permeten el recurs.

La vicepresidenta i portaveu de l'executiu del Rajoy, Soraya Sáenz de Santamaría, ha aclarit en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que la impugnació és “la tercera via que permet la Constitució” i ha precisat que ni es tracta d'un recurs d'inconstitucionalitat, ni d'un recurs de competències.

La vicepresidenta ha explicat que l'acord assolit autoritza el president Mariano Rajoy a “recórrer” la resolució 5.10 del Parlament de Catalunya per la qual es declara la sobirania del poble català “i s'inicia un procés per fer efectiva l'esmentada sobirania”. Segons l'article 161 de la Constitució, “el Govern podrà impugnar davant el Tribunal Constitucional les disposicions i resolucions adoptades pels òrgans de les comunitats autònomes”. “La impugnació produirà la suspensió de la disposició o resolució recorreguda però el Tribunal haurà de ratificar-la o aixecar-la en un termini no superior a cinc mesos”, afegeix l'esmentat article. De Santamaría ha subratllat que l'obligació del seu executiu és “complir i fer complir les lleis”.

Així mateix, ha defensat que el govern actua d'aquesta manera “en defensa dels drets dels ciutadans” i també perquè “aquelles decisions que no respectin la constitució han de ser recorregudes”.

Tanmateix, la portaveu ha assegurat que l'Estat treballa per “mantenir la màxima lleialtat institucional i el diàleg amb totes les administracions”. “Molt especialment amb la Generalitat”, ha apuntat.

La vicepresidenta ha admès que encara no hi ha data per a la reunió entre el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el de la Generalitat, Artur Mas, però ha insistit que existeix un “gran interès” que se celebri, per “poder parlar de moltes preocupacions que són comunes a tots”.

L'executiu espanyol va sol·licitar el dictamen a l'òrgan consultiu el passat 8 de febrer després d'obtenir un informe de l'Advocacia de l'Estat, també favorable a la impugnació de la declaració sobiranista.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.