Política

ERC retreu al govern que no culpi prou l'Estat per l'ofec

Junqueras associa el suport als pressupostos al fet que l'executiu “expliqui” més i millor l'asfíxia financera que els limita

Avisa que sense aquesta pedagogia està en perill el procés sobiranista

ERC es vol cobrir les espatlles per si al final ha de donar suport a més retallades doloroses en el pressupost de la Generalitat del 2013. En un discurs pronunciat en gran part a pulmó en el consell nacional d'ahir, el president del partit, Oriol Junqueras, va exigir al govern que faci més pedagogia sobre el fet que les grans decisions que determinen els recursos limitats de què disposa no són pas d'ell, sinó que vénen imposades pel govern estatal, fins al punt que hi va condicionar el suport als comptes, la negociació dels quals està en stand-by en espera que l'Estat flexibilitzi l'objectiu de dèficit.

Junqueras va recordar que Catalunya té molt poc marge sobre el pressupost perquè ni recapta els propis impostos ni en disposa, ha perdut transferències, no decideix el límit de dèficit, no pot anar als mercats i damunt no cobra els deutes que hi té l'Estat. Fins i tot es va ajudar d'un foli, que anava doblegant per il·lustrar gràficament l'ofec. “Si el pressupost és una manta, el problema és que la mida la decideix el govern espanyol, i llavors és evident que no arriba per cobrir les necessitats”, va etzibar, amb referència a les dificultats per pagar les farmàcies i el tercer sector, i els ajustos anunciats als mitjans públics i el sou dels funcionaris, fet que va deixar clar que troba “profundament injust”. “El govern no ho explica prou, i no ho explica prou bé”, va acusar, en un fet que avisa, a més, que pot ser “contraproduent” per “als consensos socials imprescindibles” per tirar endavant el procés sobiranista. El republicà no va voler que semblés una amenaça, però va advertir que els comptes “seran molt durs”, i no hi va assegurar el suport si el govern no s'explica. Ans al contrari, li va recordar que decisions que ara pren unilateralment passaran en “un moment o altre” pel Parlament, i el va avisar perquè si al final no hi ha acord “no puguin dir que els ha agafat per sorpresa”. Això sí, tot i que va recordar que les mesures socioeconòmiques que ha introduït ERC “les aprova l'electorat de tots els partits” i segurament milloraria resultats si se n'anés a noves eleccions, va refermar que “no vol” aquest escenari, ja que l'objectiu ara és assegurar el referèndum.

Junqueras, d'altra banda, va reiterar que, “a risc de ser injustos”, els càrrecs acusats de corrupció han de tenir un “comportament exemplar” i fer “un pas al costat”. “Si ho fan –cloïa–, com que serà molt més del que han fet els centenars d'imputats, acusats i condemnats del PSOE i el PP, s'haurà de reconèixer.”

LA FRASE

[Cal] un pas al costat dels que estan sota l'ombra de la sospita, i saber que construïm amb fonaments nets
Oriol Junqueras
president d'erc

Rovira avisa que no vol un model “provincial” de TV3

El consell nacional va aprovar d'urgència una resolució en defensa del model de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, que ara estudia dur al Parlament i que avisa que les retallades hi posen en perill el “servei públic” i el “model de televisió nacional” i de “proximitat”. La secretària general, Marta Rovira, lamentava la rescissió de contractes en els últims dies a productores de tot el territori, fins al punt de deixar-ne sense algunes parts, quan hauria de “protegir la cohesió social, territorial i lingüística”. “No entendríem que el model es basés en la distribució provincial perquè no és el més adequat a la nostra realitat territorial”, va recordar. Tot i que no té ningú a la CCMA, Rovira demanarà explicacions i exigirà que es garanteixi “la prestació del servei”.

El consell també va nomenar Francesc Iglesias, fins ara secretari d'estratègia (ara ho serà Isaac Peraire) nou cap d'acció política, en lloc de l'ara senadora Ester Capella.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.